Skoplje: Pendarovski zajednički kandidat vladajuće koalicije

Pendarovski trenutno obavlja funkciju nacionalnog koordinatora za članstvo u NATO-u (EPA)

Stevo Pendarovski zajednički je kandidat vladajuće koalicije u Skoplju za predsjednika Sjeverne Makedonije, saopćio je premijer Zoran Zaev poslije sastanka predstavnika 31 političke partije.

“Ponovo smo ujedinjeni – Makedonci, Albanci, Srbi, Turci, Vlasi, Romi, Bošnjaci i svi drugi. Prvi put u historiji naše zemlje različite zajednice stoje iza Steva Pendarovskog”, rekao je Zaev.

On je rekao da je riječ o historijskoj odluci pošto je 31 politička partija jednoglasno stavila nacionalni interes iznad partijskog.

‘Predsjednik svih građana’

“Stevo Pendarovski bit će predsjednik svih građana Sjeverne Makedonije”, dodao je Zaev, prenosi MIA.

Pendarovski trenutno obavlja funkciju nacionalnog koordinatora za članstvo u NATO-u. Diplomirao je 1987. na Fakultetu za pravne i političke nauke na Univerzitetu Sv. Kiril i Metodij u Skoplju, a zatim je magistrirao i doktorirao na Institutu za sociološka i političko-pravna istraživanja.

On je 11 godina predavao međunarodnu sigurnost, vanjsku politiku i globalizaciju na Univerzitetu American College u Skoplju.

Političku karijeru počeo je kao glasnogovornik ministarstva unutrašnjih poslova 1998. godine, a zatim je u dva navrata bio savjetnik za vanjsku politiku predsjednika države. Bio je poslanik od 2016. do 2017. godine.

Opoziciona VMRO-DPMNE ranije je izabrala Gordanu Siljanovsku Davkovu za svog predsjedničkog kandidata.

Predsjednički izbori u Sjevernoj Makedoniji zakazani su za 21. april.

Izvor: Agencije