Skoplje odgovorilo Rami: Prijetnje ne doprinose miru

Makedoniji mora biti jasno da Albanci ostaju bitan igrač za postojanje države, rekao je Edi Rama (EPA)

Blokade i prijetnje blokadama i izgovori nisu u duhu evropskih vrijednosti i ne doprinose stabilnosti regiona, odgovorila je Makedonija albanskom premijeru Ediju Rami, koji je zaprijetio vetom na članstvo u NATO-u ukoliko Skoplje u potpunosti ne ispuni Ohridski sporazum.

“Blokade, prijetnje blokadama  i izjave kojima se nude izgovori protiv našeg  članstva nisu u duhu evropskih vrijednosti i ne doprinose miru i stabilnosti regiona“, navodi Ministarstvo vanjskih poslova Makedonije.

Rama: Makedonske aspiracije

Albanija će dati podršku pristupanja Makedonije NATO-u tek kada u potpunosti bude poštovala Ohridski sporazum, izjavio je jučer albanski premijer Edi Rama, na regionalnom ministarskom sastanku o borbi protiv terorizma.

Tokom govora na sastanku, na kojem je učestvovalo nekoliko ministara vanjskih poslova evropskih država, Rama se zadržao na nedavnim dešavanjima u Kumanovu i govorio o aspiracijama Skoplja da postane dio Alijanse.

„Nažalost, u Kumanovu su riječi terorizam i albanski korištene zajedno u nastojanju da se ova etnička grupa označi kao teroristička. To je neprihvatljivo, ne samo za nas već i za Vladu Makedonije. U toj državi mora biti jasno da Albanci ostaju bitan igrač za postojanje države“, kazao je Rama.

Albanija je, nakon Grčke, druga država iz regije koja je odlučila odrično odgovoriti na zahtjev Skoplja da Makedonija postane članica Sjevernoatlantske alijanse.

Izvor: Agencije