Skoplje nije dobilo odgovor na zahtjev za Gruevskog

Ranije je saopćeno da je Gruevski politički azil u Mađarskoj zatražio u ambasadi te zemlje u Tirani (Arhiva)

Makedonsko Ministarstvo pravde još nije dobilo odgovor na zahtjev za ekstradiciju bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog od nadležnog mađarskog ministarstva, izjavila je makedonska ministrica pravde Renata Treneska Deskovska.

“Predviđeni krajnji rok za odgovor još nije istekao. Čekat ćemo, i ukoliko ne dobijemo odgovor u zacrtanom roku, tražit ćemo hitnu ekstradiciju. To su standardne procedure koje se sprovode. Do sada Mađarska nikada nije odbila da isporuči ijednu osobu”, rekla je Treneska Deskovska na konferenciji za štampu, prenosi MIA.

Bivši premijer Nikola Gruevski zatražio je azil u Mađarskoj, dok ga u Makedoniji traže zbog toga što se nije u roku javio na izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne, na koju je osuđen u slučaju korupcije prilikom kupovine blindiranog vozila marke mercedes od 600.000 eura.

Ranije je saopćeno da je Gruevski politički azil u Mađarskoj zatražio u ambasadi te zemlje u Tirani.

Zaev zna ‘sve detalje’

Makedonski premijer Zoran Zaev kazao je ranije da zna “sve detalje” i da je u potpunosti informiran u vezi istrage o bijegu Nikole Gruevskog u Mađarsku.

Bivši makedonski premijer (od 2006. do 2016. godine), Nikola Gruevski dobio je politički azil u Mađarskoj.

U Makedoniji je pravomoćno osuđen na dvije godine zatvora zbog nepravilnosti prilikom kupovine blindiranog vozila za potrebe vlade.

Osnovno javno tužiteljstvo za organizirani kriminal i korupciju u međuvremenu je pokrenulo predistražni postupak u vezi njegovog bijega u Mađarsku.

U tom dijelu postupka prikupljene su snimke kamera s graničnih prijelaza, ispred zgrade u kojoj stanuje Gruevski i susjednih kuća, a prikupljaju se i podaci banaka i izvještaji institucija koje će tužiteljstvo pregledati.

Istraga će biti podignuta na viši nivo ako bude utvrđeno da postoje odgovorni za bijeg Gruevskog.

Izvor: Agencije