Skoplje: Nastavljeni protesti protiv vlasti

Grupa makedonskih intelektualaca predvođenih opozicionim liderima, među kojima je bio i Branko Crvenkovski, lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije, prošetali su u petak ulicama Skoplja, a protesti su najavljeni i za večernje sate.

Među brojnim uglednim novinarima i profesorima bio je i pisac Vlatko Galevski, koji je pozvao sve rukovodioce kulturnih institucija u toj državi da prestanu da podržavaju aktuelnu političku vlast.

“Ako ova vlast opstane, ubrzo će doći dan kada će teatre puniti ljudi sa sela koji misle da je Šekspir fuddbaler”, poručio je Galevski.

Tražeći nezavisnost univerziteta u Makedoniji, univerzitetska profesorica Mimoza Ristova je kazala da narod želi da pravda stigne vladajuću sukturu koja je korumpirana, bavi se kriminalom i bezakonjem.

Reakcija Helsinškog komiteta

Predsjednica Helsinškog komiteta u Makedoniji  Uranija Pirovska je izjavila kako je predsjednik Sobranja, umjesto upotrebe sile prilikom izbacivanja opozicije, imao i druge mogućnosti, da bi stvorio uvjete za rad te institucije.

„Vlada Makedonije i ministrica unutrašnjih poslova, treba da odogovore na pitanje, zašto su na sjednici Sobranja prisustvovali predstavnici specijalnih jednica. Nije se radilo o obezbeđenju Parlamenta“, rekla je Pirovska za Al Jazeeru.

Nakon razgovora sa opozicionim zastupnicima, iz Helsinškog komiteta su najavili  da će iskoristiti sve mehanizme kako bi im pomogli. Oni su reagirali zbog izbacivanja novinara.

Kako je javila reporterka Al Jazeere Milka Smilevska, protesti su u petak održani i u drugim gradovima Makedonije.

Politička kriza u Makedoniji izbila je u ponedjeljak, kada je Parlament usvajao budžet za narednu godinu, a obezbjeđenju zgrade Parlamenta je naređeno da na silu iz zgrade izbaci novinare i opozicione poslanike koji su pokušali da spreče usvajanje tog dokumenta.

Izvor: Al Jazeera i agencije