Skoplje i Tirana bez zelenog svjetla za početak pregovora s EU-om

Zemlje članice EU-a nisu uspjele postići ni dogovor o razdvajanju početka pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom (EPA)

Zemlje članice Evropske unije nisu u utorak u Luxembourgu uspjele postići saglasnost na ministarskom nivou o početku pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i proslijedili su to pitanje šefovima država ili vlada, koji će o tome raspravljati na sastanku na vrhu u četvrtak i petak, javlja HINA.

Agencija navodi da je većina zemalja bila za početak pregovora s obje zemlje, ali je izostao konsenzus potreban za odluku zbog protivljenja Francuske, dok Holandija i još neke zemlje imaju rezerve prema početku pregovora s Albanijom.

Stoga je finsko predsjedništvo predlagalo da se pitanje te dvije zemlje razdvoji – da se Sjevernoj Makedoniji odobri početak pregovora, a Albaniji odgodi. Međutim, ni taj prijedlog nije dobio podršku.

Hahn razočaran

“Ovo nije trenutak slave za EU. Nije bilo moguće doći do dogovora, i to treći put u 16 mjeseci iako većina zemalja članica podržava preporuke Evropske komisije”, izjavio je komesar za pristupne pregovore Johannes Hahn, prenosi Tanjug.

Najavio je da će se to pitanje sada rješavati na nivou čelnika Unije, koji se 17. i 18. oktobra sastaju u Briselu.

“Nadam se da će čelnici na Evropskom vijeću donijeti političke odluke koje će omogućiti da se potvrdi kredibilitet politike proširenja na zapadnom Balkanu”, kaže Hahn.

Upozorio je EU da su druge svjetske sile posvećenije i ambicioznije kad je riječ o ulozi u regiji koja je, prema Hahnovim riječima, dvorište Unije.

Zemlje članice EU-a nisu uspjele postići ni dogovor o razdvajanju početka pregovora kako bi Sjeverna Makedonija eventualno dobila “zeleno svjetlo” bez obzira na veća uvjetovanja, koja i dalje postoje u vezi sa sljedećim korakom u integracijama Albanije.

Čeka se stav Macrona

Diplomatski izvori kažu da je Francuska i dalje ostala pri stavu da nije vrijeme da se nastavi s pristupanjem Uniji prije nego što se cijeli proces reformira. Istovremeno, francuski predstavnici rekli su da jedino predsjednik Emmanuel Macron ima ovlast da promijeni takav pristup i dadne pristanak za mogući početak pristupnih pregovora samo sa Sjevernom Makedonijom.

Tanjug podsjeća da je Njemačka već podržala početak pristupnih pregovora s te dvije države zapadnog Balkana, dok su Holanđani i dalje imali zamjerke, prvenstveno na račun ispunjenosti uvjeta od Albanije.

Izvor: Agencije