Skoplje: Debata o državnim ispitima

Nakon prvog čitanja u Sobranju izmjena Zakona o visokom obrazovanju, kojima se predlaže uvođenje državnog ispita u Makedoniji, održana je i debata.

Organiziralo ju je Ministarstvo obrazovanja. Iako su pozvani rektori svih univerziteta u zemlji, nisu svi učestvovali, jer traže da se zakon povuče i poštuju procedure.

Ovim zakonom se predviđa da studenti tokom studija dva puta polažu državni ispit, kako bi se provjerio nivo njihovog znanja.

Protivljenje reformama

Studenti i dio univerzitetske zajednice protive se ovoj reformi zato što smatraju da se time provjerava koliko su naučili.

Ako se zakon donese, provodit će se od ove jeseni, a prvi studenti polagat će državni ispit već 2017., na kraju druge godine studija.

Univerzitetska profesorica Gordana Siljanovska je kazala: “Debatu prema pravilima poslovnika za rad Sobranja, može inicirati samo komisija Sobranja za obrazovanje, a ja sam legalist. Kao što ne mogu učestvovati u takozvanoj debati organiziranoj u hotelu, ne mogu učestvovati ni u debati u Sobranju koja je zakazana van procedure. Zato što je procedura garancija za demokratiju”.

Izvor: Al Jazeera