Oglasi

Školska godina u Sjevernoj Makedoniji počinje 1. oktobra

Nastava u Sjevernoj Makedoniji odvijala bi se preko interneta, osim za učenike od 1. do 3. razreda osnovne škole.
Zoran Zaev je rekao da školska godina neće početi, kako je uobičajeno, 1. septembraArhiva

Školska godina u osnovnim i srednjim školama u Sjevernoj Makedoniji počet će 1. oktobra, odlučila je danas vlada u Skoplju.

Vlada je usvojila protokole za provođenje nastave u osnovnim i srednjim školama, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju MIA.

Protokoli podrazumijevaju da se časovi održavaju u skladu sa zaštitnim mjerama protiv korona virusa koje obuhvataju obavezne maske za lice, često pranje ruku, kao i socijalno distanciranje, navedeno je u saopštenju vlade.

Svakodnevno mjerenje temperature

Roditelji će biti obavezni da svakog dana djeci mjere temperaturu, a učenicima koji imaju temperaturu višu od 37 stepeni bit će zabranjeno da pohađaju nastavu.

U jednoj učionici neće moći da bude više od 20 učenika.

Prema protokolu koji je napravila Komisija za zarazne bolesti, nastava u novoj školskoj godini bi se odvijala preko interneta, osim za učenike od 1. do 3. razreda osnovne škole gdje bi učenici bili fizički prisutni u školama, uz pristanak roditelja.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.