Škole obavezne izdvojiti dijete sa simptomima do dolaska roditelja

U bosankohercegovačkom Brčko distriktu dvoje djece je zaraženo bilo u školi, pa su dva razreda Srednje tehničke škole ostala u izolaciji (EPA)

Proteklih dana objavljeno je kako je 15 učenika, te sedam nastavnika i radnika iz škola na području bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) pozitivno na korona virus, no istaknuto je tom prilikom kako nisu zaraženi u školskim objektima.

Također, plasirane su informacije kako su postojali slučajevi da su roditelji ili dovodili ili dozvoljavali odlazak u školu djeci koja su imala određene simptome.

Dušanka Makivić iz Inspektorata RS, tijela nadležnog za kontrolu i provođenje mjera u borbi protiv epidemije COVID-19, navodi kako do sada nije bilo slučajeva da roditelji dovode djecu sa simptomima.

„Ukoliko bi se to i dogodilo, obaveza škole je da upozori roditelja da dijete ne može pohađati nastavu i da obavijesti nadležne zdravstvene službe“, navela je ona na upit Al Jazeere šta se čini na osnovu navedenih izjava.

Ispravljeni ukazani propusti

„Teško je povjerovati da bi bilo koji roditelj svoje dijete, za koje zna da ima temperaturu i da je bolesno, doveo i ostavio u školi. Međutim, moguće je da se dijete prilikom odlaska u školu osjeća dobro i da roditelji nemaju indicije o eventualnom pogoršanju zdravstvenog stanja, a da u toku boravka u školi dobije određene simprome (temperaturu, glavobolju, kašalj i slično)“.

Šta u tom slučaju?

„Upravo zbog toga su protokolima predviđene posebne prostorije u koje se izdvaja i boravi dijete sa simptomima do dolaska roditelja/staratenja“, rekla je naša sagovornica.

Makivić je rekla kako su zdravstveni i prosvjetni inspektori, kako na entitetskom tako i na nivou lokalne samouprave, pred početak i početkom nove školske godine izvršili 570 kontrola provođenja vanrednih mjera u školama na teritoriji RS-a.

„Kod manjeg broja škola je utvrđeno da preporučene mjere nisu provedene u cjelosti, pa su oni od strane inspektora upozoreni da do početka školske godine trebaju izvršiti sve preporuke, što je i učinjeno.“

Nevidljivi neprijatelj

Ona objašnjava kako su inspektori, između ostalog, kontrolirali da li su osigurani tečni sapun i dezificijensi za ruke, plan sa protokom informacija (hodogram), plakati o informacijama, značaju pridržavanja mjera, posebna prostorija za izdvajanje i boravak djeteta sa simptomima do dolaska roditelja/ staratelja…

„Obzirom da se borimo protiv nevidljivog neprijatelja, da postoje asimptomatski slučajevi oboljelih od virusa korona, da često ni sami pacijenti nemaju saznanja gdje su mogli doći u kontakt sa virusom, u trenutnoj situaciji lična odgovornost je najbolja prevencija“, kaže naša sagovornica iz Inspektorata.

„Ovim putem apelujemo na roditelje/staratelje učenika i djece predškolskog uzrasta da stave akcenat na preventivne mjere u kući, da djecu kontinuirano podstiču na održavanje higijene i pravilno ponašanje u kontekstu pojave infekcije, te da djecu koja imaju simptome zaraznih bolesti ili kod kojih postoji sumnja ili potvrđena COVID-19 infekcija, kao i one koji su bili u kontaktu sa osobama sa sumnjom ili potvrđenom infekcijom, ne dovode u školu, odnosno vrtić, čak i ako je u pitanju samo sumnja.“

Primjeri iz BiH i regije

U bosankohercegovačkom Brčko distriktu dvoje djece je zaraženo bilo u školi, pa su dva razreda Srednje tehničke škole ostala u izolaciji.

Istovremeno, roditelji iz nekoliko mjesta u Bosni i Hercegovini navode kako su svjedočili da djeca sa temperaturom dolaze u škole, da ih roditelji dovode uprkos mogućnosti oboljenja od COVID-19.

Nije BiH jedina sa ovim problemom, pa su posljednje cifre pokazale kako je korona virus prisutan i u hrvatskim školama. Nakon prve sedmice nastave pod mjerama epidemije, prema podacima nadležnih tijela iz ove države, pozitivno je 261 dijete na korona virus, a 2.042 ih je u izolaciji kao i 111 radnika u prosvjeti (uz 34 pozitivna na COVID-19).

Prema podacima iz Srbije, korona virus je „ušao u pet škola“ Beograda. Zaražen je po jedan učenik iz pet škola srbijanske prijestolnice, dok se prijavljuju slučajevi iz Kragujevca, Niša…

Izvor: Al Jazeera