Škola u Srebrenici mora pokazati dobrodošlicu svoj djeci

Ako zahtjevi ne budu ispunjeni, Alivuković kaže da će roditelji preduzeti mjere, kao što je bojkot nastave ili apelacija pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine (Ustupljeno Al Jazeeri)

Roditelji bošnjačke djece u Srebrenici održali su danas sastanak kako bi razmotrili jesu li nadležne institucije preduzele ikakve mjere povodom njihovih zahtjeva nakon incidenta kad je nekoliko učenika krajem januara objavilo fotografiju na društvenim mrežama na kojoj veličaju četnički pokret.

Prema riječima roditelja, napravljeni su određeni koraci te je u ime lokalne uprave organizirana deseteročlana komisija, koja treba razgovarati o zahtjevima koje su podnijeli roditelji bošnjačke djece koja pohađaju Prvu osnovnu školu u Srebrenici.

Direktor škole Dragi Jovanović rekao je prošle sedmice za Al Jazeeru da spornu fotografiju nije vidio te ne zna kako je nastala. Dodao je da krsna slava u školi nije bila nastavna nego “vannastavna svečanost” te da dolazak na nju nije bio obavezan. 

Kako tvrde roditelji, sporna fotografija nastala je u učionici pravoslavne vjeronauke 27. januara, na krsnu slavu Svetog Save, koja je ujedno i Dan škole.

Protest ispred škole

“Ako je bilo uvredljivih sadržaja, ja to ne podržavam i u ime škole i u svoje lično ime osuđujem svaku vrstu veličanja bilo kakvih ideologija iz prošlosti”, rekao je. 

Nakon incidenta roditelji bošnjačke djece održali su protest ispred škole i predali listu zahtjeva, na kojoj se, između ostalog, navodi utvrđivanje odgovornosti zaposlenika škole i sankcioniranje odgovornih, uvođenje nacionalne grupe predmeta, te prilagođavanje ambijenta škole svim učenicima.

“Praktično, jedan zahtjev je bio da se sjedne i razgovara. Imali smo sastanak sa predstavnicima OSCE-a, koji su rekli da će pozvati Ministarstvo i Prosvjetno-pedagoški zavod Republike Srpske da razgovaraju. I mi ih pozivamo da razgovaramo o problemima, jer roditelji su istrajni u ovoj borbi. Zaključak je da sačekamo neki rok koji je predviđen za odgovor organa uprave, a to je 14 dana. Mi ćemo se opet sastati ukoliko ne budu uvaženi naši zahtjevi i ponovo organizovati protest”, kaže Mirnes Zahirović iz Vijeća roditelja škole u Srebrenici. 

Roditelj Damir Peštalić ističe da borba roditelja traje od 2012, te je njihov cilj uvijek bio da razgovaraju, ali da su ih i direktor škole i nadležne institucije ignorirali.

“Kao roditelji želimo pozdraviti ovu odluku o osnivanju komisije iako ne znamo koji je mandat te komisije, a sporno je i što nema nikoga iz Pedagoškog zavoda i Ministarstva obrazovanja RS-a, ali to se može proširivati, a mi bismo voljeli da se to riješi u četvrtak”, rekao je, dodavši da su u komisiji prisutni i predstavnici roditelja.

Nermin Alivuković, član Školskog odbora, kaže da su roditelji uputili zahtjeve na adrese Ministarstva, Zavoda, škole, Općine Srebrenica, ombudsmana za ljudska prava, OSCE-a, te da je u međuvremenu zasjedala i Skupština općine Srebrenica.

Nermin Alivuković najavio je i mogućnost pokretanja apelacije pred Ustavnim sudom BiH

“Na tematskoj sjednici bila je i posebna tačka vezano za informaciju o Prvoj osnovnoj školi, onim događajima koji su se desili 27. januara. Očekujemo da će u narednom periodu kroz rad ove komisije biti ispoštovani i uvaženi zahtjevi roditelja bošnjačke djece i svakako će to doprinijeti stabilizaciji prilika u Srebrenici.”

Ako zahtjevi ne budu ispunjeni, Alivuković kaže da će roditelji preduzeti mjere, kao što je bojkot nastave ili apelacija pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine. 

“Danas se, također, javila jedna ideja, a to je pokretanje apelacije pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine kada je u pitanju Zakon o osnovnom obrazovanju koji se odnosi na krsnu slavu Svetog Save, 27. januara, a mi ćemo vidjeti da li će predstavnici bošnjačkog naroda ili bošnjački član Predsjendištva Bosne i Hercegovine tu apelaciju podnijeti pred Ustavnim sudom kako bi se osporio taj član, isto kao 9. januar, koji diskriminira djecu bošnjačke nacionalnosti.”

Zahtjevi roditelja

Roditelji bošnjačke djece tražili su od Ministarstva i Prosvjetno-pedagoškog zavoda Republike Srpske da nakon “pravosnažnosti presude po tužbi roditelja djece iz Vrbanjaca, a shodno presudi, izmijeni i uredi nastavni plan i program na prostoru kompletnog entiteta, obezbijedi uslove za odvijanje nacionalne grupe predmeta u punom smislu te riječi, te isto tako da nastavu iz nacionalne grupe predmeta izvodi i predaje kompetentan nastavni kadar”.

Također su tražili od uprave škole da prilagodi ambijent te obrazovne ustanove, koji će “pokazivati toplinu i dobrodošlicu svoj djeci, s obzirom da se u školi trenutno nalaze obilježja isključivo srpskog naroda”, te da se sporazumno odredi “Dan škole koji neće biti vezan za krsnu slavu nego neutralan dan prihvatljiv za sve učenike ove škole”.

Sporna fotografija nastala je u učionici pravoslavne vjeronauke u toj školi, za vrijeme obilježavanja krsne slave Svetog Save.

Uz fotografiju učenici su napisali “Braća četnici” i dodali da se “ne stide što su im i preci bili četnici”.

Izvor: Al Jazeera