Skijanje se brzo uči: Kad snijeg prekrije olimpijske planine…

Po mnogima, najbolja ponuda općenito je na Jahorini, bilo da je riječ o skijanju ili o drugim sadržajima (Twitter/ Geography-Bosnia and Herzegovina)

Proteklih godina često se događalo da se nova godina dočekuje bez snijega, pa i na olimpijskim skijalištima i zimovalištima oko bosanskohercegovačke prijestonice Sarajeva. Jedini spas bili su topovi za umjetni snijeg, ali oni nikad ne mogu pokriti sve staze.

Istini za volju, Jahorina je odudarala od Bjelašnice i Igmana svojom ponudom, ali ni tamo nisu uvijek bili idealni uvjeti za zimske radosti.

Putevi ka Trebeviću bili su u lošem stanju, kao i prema Igmanu, na Bjelašnici je najtraženiji “artikal” bio – apartman da se čovjek odmori nakon eventualne šetnje ili za večernja prijateljska druženja.

No, s dolaskom 2019. sve se promijenilo jer je – pao snijeg! Nikoga nije previše iznenadio (već smo svi oguglali na šale s iznenađenim zimskim komunalnim službama), tek možda ponekog nevještog vozača koji se pouzdao u svoje gume čija je šara jednaka onoj na dobrim, starim kolačima hurmašicama.

Trebevićke sanke

Krenimo redom, tj. od Trebevića. Veliki dio saobraćajnica je popravljen, grtalice solidno rade svoj posao ovih dana, a vozači se pridržavaju pravila – nema naglog kočenja, ubrzavanja; drži razmak i stići ćeš. Skijališta nema na ovoj planini, ali zato ima šetališta i sankališta.

Jedno od dražih odredišta Sarajlija i njihovih gostiju jest Centar za odmor i rekreaciju Brus, koji je jako posjećen i ljeti zbog mogućnosti zakupa paviljona s roštiljem, terena za sportske aktivnosti, mini zoološkog vrta…

“Veoma smo posjećeni, mnogo ima i domaćih i stranih gostiju. Parking se stalno čisti (riječ je o parkingu velikog kapaciteta, vjerovatno i nekoliko stotina mjesta – op. a.) mini zoološki vrt radi, kao i ugostiteljski objekti, koji nude razne vrste okrepljenja za naše goste”, istakao je za Al Jazeeru Balkans Darko Kusmuk iz Centra na Brusu.

Dodaje da se mnogi gosti odlučuju za šetnje, druženja u restoranima, ali da je najdraža aktivnost – sankanje. U to smo se i sami uvjerili ovih dana, od najmanjih djevojčica i dječaka, pa sve do “iskusnih” sankaša – na Trebeviću je vrvjelo na stazama za tu zimsku zanimaciju.

Mogu se vidjeti razne registarske tablice, od makedonskih do njemačkih i norveških, a lijepe prizore s Trebevića neki su odlučili podijeliti i na društvenim mrežama:

Radost najmlađih na raspustu

Igman i Bjelašnica bili su borilišta u brojim disciplinama tokom ZOI 1984. Na Igmanu smo, kao i svake godine, zatekli Selvera Merdanovića, koordinatora firme “ZOI 84” za Malo polje. Snijeg je donio mnogo radosti za najmlađe jer je po okončanju školskog polugodišta stvoreno vrijeme za škole skijanja.

“Ima zaista dosta turista, domaćih i stranih gostiju. Krenuo je i raspust, idu škole skijanja, za koje se najavljuju ljudi i mališani iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine”, istakao je naš sagovornik i dodao da su fantastični uvjeti za zimske radosti jer snijega ima dovoljno.

Slaže se s nama da je bolje nego proteklih zima.

“Već 12 dana radimo u punom kapacitetu, ove godine je puno ranije krenula sezona na Igmanu”, kaže on i navodi da na ovoj planini vladaju bolji vremenski uvjeti nego na Bjelašnici, s kojom je blisko povezan.

“Na Bjelašnici ima više vjetra, koji otpuše snijeg sa prevoja. Tamo nisu u potpunosti ostvareni uslovi za gornju sekciju. Aktivirane su staze koje su zaklonjene, to su ‘trojka’ i glavna, ‘kec’, odnosno olimpijska spust-staza. Za ostale se još čeka smirenje vremena i snijega da pokrije prevoje.”

Iskusni koordinator i trener skijaša-skakača navodi da snijeg koji je pao i nije adekvatan za staze.

“On je sa sjevera i bježi ispod mašine. On je skroz suhi snijeg, neizvodljivo je preći ga mašinom i sačuvati ga. Naprimjer, kad padne na stol ispred ‘Benetona’ (ugostiteljski objekat na Bjelašnici), možete ga otpuhati bez većih problema”, govori naš sagovornik i dodaje da bi idealno bilo da temperatura “malo uđe u plus” kako bi snijeg mogao dobiti na vlažnosti, “pa da onda vidimo čime raspolažemo”.

“U zadnje vrijeme svačije je našim ljudima draže nego naše, a naše je jednako kvalitetno. Zvali me nedavno sa Pala, došli im prijatelji iz Slovenije koji su obišli sva skijališta u BiH i žele vidjeti Igman. Rekao sam im: ‘Bujrum, dođite’. Kad su došli, oduševili su se i kažu kako su od svih skijališta ovdje zatekli da je besprijekorno.”

Delicije i noćni život

Po mnogima, najbolja ponuda općenito je na Jahorini, bilo da je riječ o skijanju ili o drugim sadržajima, kao što su koncerti i noćni život.

Jelena Škrba iz Olimpijskog centra Jahorina kaže da su na toj planini samo tokom decembra nedavno okončane 2018. nadmašili rezultate od godinu ranije.

“Nastavljamo sa istim rezultatima, uslovi su više nego pogodni. Sve nas je obradovao snijeg koji je padao proteklih dana, na Jahorini je trenutno 75 centimetara pokrivača i preko 2.500 skijaša je na stazama. Za vikend očekujemo puno veće gužve i veće brojeve skijaša, kao i preko 100 centimetara. Za vikend će biti zimska idila”, govori naša sagovornica.

Ljubitelji planine uživaju svakako – ne samo ljubitelji skijanja, dodaje ona.

“Jahorina ima prostora za svaki oblik uživanja, tu je sankanje, delicije, ugostiteljstvo… Noćni život u hotelima je uzbudljiv, svaki od hotela ima svoju svirku, neku svoju priču, pa nude za svakog ponešto”, kaže Škrba.

Velika gužva na Jahorini bila je 29. decembra, kada je nastupila Fahreta Živojinović, daleko poznatija kao Lepa Brena. Pitali smo sagovornicu kakva je bila atmosfera.

“Više nego odlična! Ona je, po mnogima, opravdala epitet najveće estradne umjetnice bh. prostora, napravila je odličnu atmosferu, nezapamćenu – dva i po sata uživanja u hitovima, od ‘Jugoslovenke’, pa nadalje. Zaista je bilo za pamćenje”, odgovara Škrba.

I sljedeći dani, kako kažu naši sagovornici, ali i meteorolozi, donose snježne padavine i dovoljno niske temperature za uživanje na snijegu.

Zato bi bilo dobro, kako se kaže u pjesmi Zabranjenog pušenja, kao one 1984, “skije na rame i sanke u ruke, put Rajske doline” ili bilo koje od sarajevskih planina kako bi se pobjeglo od gradske gužve, smoga i kako bi se “napunile baterije”.

Izvor: Al Jazeera