Ski-sezona bez žičare, struje i grijanja

Skijaški centar Brezovica na Kosovu, koji je nekada privlačio veliki broj turista tokom zimske sezone, sada je u kolapsu. Vlasti u Prištini su nekoliko puta, zbog političkih problema, odgodile privatizaciju tog kompleksa. Ove godine Srbi i Albanci, koji u Brezovici skijaju zajedno, još ne znaju hoće li proraditi barem jedna žičara.

Dok na sjeveru Kosova vladaju tenzije u vezi sa sporazumom o integriranom upravljanju granicama, u južnom dijelu Srbi i Albanci imaju drugi problem. Ne mogu da skijaju – jer žičare ne rade, kaže reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj.

Arianit Morina je instruktor skijanja. Svake godine trenira buduće kosovske skijaše. Ove zime, prvi put u 50 godina otkad je ovaj centar počeo sa radom, žičare ne rade.

Infrastruktura u kolapsu

“Šteta je da ne radi ova žičara. Ne znam kako ćemo skijati. Da ideš pješke do vrha planine treba ti tri sata, a da se spustiš pet minuta. Bez žičare, skijanje je nemoguće. A šteta je, jer je ovakav teren za skijanje sigurno među najboljim na Balkanu“, žali se Ariant Morina. 

Mještani vjeruju da će žičara biti popravljena. Ako se to ne desi, kažu, bit će teško svima koji zavise od turizma.

„Biće to, iskreno, za biznis uopšte, za male i velike privrednike ovde u ski-centru, veoma loše. Samim tim, biće loše i za restorane koji su u podnožju, znači za Brezovicu, dole u samom naselju. Svi, u neku ruku, zimi zavise od tog turizma. Ljudi svrate dole na večeru, spavanje i tako“, kaže mještanin Srećko Stanišić.

Da ideš pješke do vrha planine treba ti tri sata, a da se spustiš pet minuta. Bez žičare, skijanje je nemoguće.

Tim Westmoreland sa svojom porodicom redovno posećuje ovaj centar. Kaže da postoji ogroman potencijal za turizam, ali da su usluge i infrastruktura ispod svakog nivoa.

„Sada je najgore. Ove godine je gore nego prošle, a prošle zime je bilo stvarno loše. Žalosno je da je centar u ovakvom stanju, jer postoji potencijal, ali potrebne su investicije“, kaže posjetilac Westmoreland.

Razočarani posjetioci

Hotel nema ni struju, ni grijanje. Posjetioci jedino mogu odsjesti u privatnom smještaju.

Oni koji posjećuju skijaški centar Brezovica, ostaju razočarani. Lokalni predstavnici kažu da su pronašli sredstva da se problem sanira, ali nisu sigurni da li će moći da poprave žičaru ove sezone.

Općina nije u mogućnosti da sama popravi žičare. Zatražili su pomoć od kosovske Vlade, koja je nedavno odobrila sredstva.

„I pored svih problema koje imamo, na Brezovci će opština Štrpce učiniti sve da i ove godine sistem žičara i ski-liftova proradi i da posetioci svih krajeva i svih nacionalnosti i ove godine, kao i svih prethodnih, mogu uživati u skijanju i zimskim aktivnostima na ski centru Brezovice“, kaže Radoljub Mladenović, direktor za ekonomski razvoj općine Štrpce.

Kosovska Vlada je nekoliko puta razmatrala i, isto toliko puta, odložila privatizaciju skijaškog centra Brezovica i to iz političkih razloga. Dok to ne riješe, skijašima preostaje samo strpljenje.

Izvor: Al Jazeera