Skerrit: Uragan Maria uništio Dominiku

Poplavljene su ulice u nekim stambenim dijelovima na Barbadosu, dok se centar oluje približava (EPA)

Uragan Maria se, kao oluja pete kategorije, protekle noći svom silinom obrušio na otok Dominiku, pričinivši štetu ogromnih razmjera, a premijer te karipske države Roosevelt Skerrit rekao je kako je Dominika uništena i pozvao u pomoć međunarodnu zajednicu.

Uragan, koji se u ponedjeljak kasno navečer sručio na otok, odnio je svojim snažnim vjetrovima i krov sa premijerove zvanične rezidencije u glavnom gradu Roseauu.

Skerrit je kazao kako se sklonio u podrum nakon što je vjetar odnio krov, dok mu je kuća poplavljena, dodavši kako su i skoro svi ljudi sa kojima je razgovarao – ostali bez krova nad glavom, prenosi agencija AFP.

„Izgubili smo sve što se novcem može kupiti“, napisao je premijer na Facebooku.

Pomoć u helikopterima

Skerrit je rekao kako se ne zna da li ima poginulih i povrijeđenih, te kako je sada fokusiran na spašavanje zarobljenih u ruševinama i pružanje medicinske pomoći povrijeđenima, pozvavši međunarodnu zajednicu u pomoć.

„Bit će nam potrebna pomoć, prijatelji, pomoć svake vrste“, poručio je on, naglasivši kako je posebno potrebna pomoć u helikopterima kako bi vlasti mogle procijeniti razmjere štete.

Uragan Maria je tokom većeg dijela jučerašnjeg dana bio u kategoriji četiri, ali je dobio na snazi navečer, u trenutku kada je pogodio Dominiku i francuske otoke Martinik i Gvadelupe.

Ukoliko ostane pri sadašnjoj snazi, Maria će biti najjača oluja koja će pogoditi Portoriko u 85 godina, rekao je glasnogovornik centra za uragane.

Guverner Portorika Ricardo Rossello pozvao je stanovnike otoka da slušaju upute preko medijima i pripreme se za dolazak oluje.

Poplavljene su ulice u nekim stambenim dijelovima na Barbadosu, na kojem od nedjelje pada snažna kiša dok se središte oluje približava.

‘Igrati se sa smrću’

Upozorenja na uragane i tropske oluje na snazi su za niz otoka u karipskom području, među kojima su Američki i Britanski Djevičanski otoci, Antigva i Barbuda i francusko-nizozemski otok Sveti Martin.

Météo-France izdao je crveno upozorenje za Martinique.

Trgovinama je naređeno da se zatvore, a stanovnicima da odu u skloništa i javni prijevoz je prekinut.

“Rizici su golemi uzmu li se u obzir vjetrovi koje očekujemo. Izići van u tim uvjetima znači igrati se sa smrću”, upozorio je potpukovnik Michael Bernier iz agencije za civilnu zaštitu tog otoka.

Dio tih otoka početkom rujna razorio je uragan Irma, jedan od najmoćnijih uragana dosad zabilježenih na Atlantiku. Irma je usmrtila više od 80 ljudi.

Tek su prošli Irma i Jose

Portoriko, američki teritorij koji je ranije poharala Irma, otvorio je svoja skloništa u pripremi za Mariju i uklonio građevinske dizalice koje bi mogle biti pogođene snažnim vjetrovima.

Evakuirano je više od 1.700 stanovnika Barbude na susjednu Antigvu, s obzirom na to da je Irma razorila gotovo sve zgrade na tom otoku.

Meteorolozi i dalje prate Josea, uragan prve kategorije s vjetrovima od 120 kilometara na sat, koji je lociran približno 430 kilometara istočno-jugoistočno od Cape Hatterasa u Sjevernoj Karolini.

Izvor: Agencije