Skeniranje mozga: Svete vrijednosti i spremnost za umiranje

Volja ispitanih opala je kad im je rečeno da su njihovi vršnjaci manje spremni boriti se i umrijeti (Arhiva)

Američki magazin Newsweek navodi da je nova studija, na osnovu skeniranja mozgova, došla do rezultata da postoji veza između svetih vrijednosti i spremnosti za borbu i smrt radi ostvarivanja cilja, ali da pritisak vršnjaka može smanjiti tu želju.

Tim istraživača istraživao je mozgove simpatizera Al-Kaide dok su im postavljali pitanja o njihovim svetim vrijednostima i spremnosti za borbu i smrt radi ostvarivanja nekog cilja.

Scott Atran, antropolog i jedan od autora studije, objavljene u američkom magazinu Royal Society Open Science, već nekoliko godina istražuje šta motivira “volju za borbu”.

Greške iz rata u Iraku

Naveo je da je 2016. bivši predsjednik SAD-a Barack Obama izjavio da je jedna od grešaka u ratu s Irakom bila potcjenjivanje volje boraca organizacije Islamska država Irak i Levant (ISIL) da se bore.

Razumijevanje zašto i koliko će se ljudi boriti moglo bi se povezati s nivoom njihovih svetih vrijednosti.

U izvještaju Newsweeka navodi se da su ispitanicima, dok su bili u uređaju za magnetnu rezonancu (MRI), postavljana pitanja o njihovoj spremnosti da se bore i umru za svoje svete vrijednosti te vrijednosti koje ne smatraju svetima.

Rezultati su pokazali da je, kad se govori o njihovim svetim vrijednostima, postojao niži nivo aktivnosti u području mozga koje je povezano s kognitivnom kontrolom i logičkim rasuđivanjem.

Istraživači su, također, otkrili da je volja učesnika opala kad im je rečeno da su njihovi vršnjaci manje spremni boriti se i umrijeti, navodi se u izvještaju Newsweeka.

Svako može postati radikalan

“U radu s radikalnim grupama širom svijeta pronašao sam da gotovo svako može postati radikalan ako postoje odgovarajuće ideološke i društvene okolnosti”, izjavio je Atran, navodi magazin.

Dodaje da se takvim grupama uglavnom pridružuju mlade osobe u prelaznim fazama života – studenti, imigranti, osobe koje su promijenile posao ili partnera – koje su napustile biološku porodicu tražeći smisao u svom životu i mjesto u svijetu u novoj porodici prijatelja i saputnika.

Zapravo su najbolji pokazatelji na koje treba obratiti pažnju kako bi se saznalo šta ljude dovodi do pridruživanja radikalnim grupama okruženje u kojem žive i njihovi prijatelji, istakao je Atran.

Izvor: Agencije