Skandal u EU-u zbog imenovanja Junckerovog savjetnika

Jean-Claude Juncker
Put do punopravnog članstva zemalja zapadnog Balkana u Evropsku uniju još je dug, rekao je Jean-Claude Juncker (EPA)

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker našao se u centru skandala zbog načina na koji je njegov najbliži savjetnik postao generalni sekretar državne službe Evropske unije, u kojoj radi više od 30.000 ljudi, piše AFP.

Bivši Junckerov šef kabineta Martin Selmayr imenovan je na dužnost, a Evropski parlament zatražio je istragu jer je Selmayr prvo imenovan zamjenikom generalnog sekretara, a onda je generalni sekretar iznenada odlučio otići u penziju, pa je Junckerov savjetnik zauzeo njegovo mjesto.

Sve se to događalo na jednoj sjednici Evropske komisije u februaru ove godine.

‘Sve urađeno po zakonu’

Brisel je objavio saopćenje i odgovor parlamentarcima u kojem kaže da je sve urađeno po zakonu i uz saglasnost svih evropskih komesara i predstavnika država članica.

Komisija je potvrdila da je znala za namjere u vezi s penzionisanjem, te da je Juncker to rekao svom savjetniku. Međutim, odbacili su optužbe da je sve isplanirano.

Komisija tvrdi da Junckerov savjetnik još nije promovisan na višu poziciju u službi te da je pristao i na nižu plaću. Evropski ombudsman primio je žalbe na ovaj postupak.

Izvor: Agencije