Skandal koštao VW 16,2 milijarde eura

Volkswagen se obavezao da će otkupiti gotovo 500.000 vozila koja posjeduju sporni software (Reuters)

Njemački proizvođač automobila Volkswagen saopćio je u petak da ih je skandal s varanjem na testovima emisije gasova do sada koštao 16,2 milijarde eura.

Povlačenje 630.000 vozila

Njemački proizvođači automobila povlače 630.000 vozila sa evropskog tržišta, i to brendove Porsche, Volkswagen, Opel, Audi i Mercedes.
Izvor iz njemačke Vlade navodi da je kompanijama naloženo da naprave izmjene na uređajima koji isključuju sistem za prečišćavanje štetnih gasova.
Evropskom regulativom dozvoljeno je isključivanje tog sistema na niskim temperaturama kako bi zaštitili motor.

Skandal je počeo u septembru 2015. godine, kada su američki regulatori otkrili da u VW-ovim vozilima s dizel motorom postoji software koji tokom emisionog testa prikazuje lažne rezultate.

Ovu informaciju VW je saopćio na konferenciji za novinare u svom sjedištu u Wolfsburgu, koju su organizirali nakon postizanja dogovora s Agencijom za zaštitu okoline Sjedinjenih Američkih Država.

Prema sporazumu, VW se obavezao da će otkupiti gotovo 500.000 vozila koja posjeduju sporni software.

Kompanija je odgodila saopćenje godišnje zarade, dok ne bude imala preciznije podatke o troškovima.

Troškovi veći od zarade

Analitičari smatraju da će ukupni troškovi od kazni, pravnih presuda i gubitaka u prodaji biti znatno veći od zarade.

Volkswagen je, također, naglasio da neće biti u mogućnosti objaviti rezultate interne istrage koju su pokrenuli zbog skandala s emisijom, iako je bilo najavljeno da će to učiniti tokom ovog mjeseca.

Grupacija VW, koja broji 12 brendova, prošle godine zabilježila je gubitak od 1,58 milijardi eura, a godinu ranije dobit je iznosila više od 10 milijardi eura.

Također je prošle godine smanjen broj isporučenih automobila za oko 200.000 (9,931 miliona).

Izvor: Agencije