Skaka: Urađen veliki posao za nezaboravan EYOF

Mnogi nisu bili od samog početka svjesni o kakvom se zahtjevnom projektu radi, primjećuje gradonačelnik Sarajeva (Anadolija)

Želimo gostima i našim građanima priuštiti nezaboravne dane na Evropskom olimpijskom festivalu mladih (EYOF), pokazati da možemo organizirati velika takmičenja i pokazati kako granice na papiru ne moraju biti prepreka napretka ka boljoj budućnosti, poručuje gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

U intervjuu za Al Jazeeru, navodi kako su bh. prijestolnica Sarajevo i Istočno Sarajevo, gradovi domaćini EYOF-a, spremni za dolazak hiljada takmičara, novinara, članova timova i drugih gostiju iz Evrope, pa i šire.

  • Sati nas dijele od početka EYOF-a, kako su protekle pripreme, da li je sve spremno za ovu manifestaciju i da li je bilo kakvih problema?

– Sve je spremno za ovaj veliki događaj. Moram reći da mnogi nisu bili od samog početka svjesni o kakvom se zahtjevnom projektu radi.

Bilo je, rekao bih, izazova, ali smo ih savladali. Privode se kraju svi detalji u vezi organizacije kako bi goste dočekali i ispratili na najbolji način, a našim građanima i turistima priuštili nezaboravne dane kojih će se sjećati kao što se generacije sjećaju Zimskih olimpijskih igara 1984. godine. Dolaze nam mladi sportisti koji će u budućnosti biti svjetski i olimpijski prvaci. Izuzetno je važno da će oni svoje uspjehe početi graditi iz Sarajeva, sa naših olimpijskih borilišta.

EYOF je veliki državni projekt koji je angažmanom Grada Sarajeva i Istočnog Sarajeva pokazao da zajedničkim interesom možemo kreirati sjećanja za nove mlade naraštaje, te prenijeti poruku da nismo zaboravili organizovati događaje koji su od strateške važnosti.

Želim se zahvaliti institucijama i pojedincima za podršku i partnerstvo u organizaciji najmasovnijeg sportskog takmičenja u BiH još od sarajevske Olimpijade prije 35 godina. Želim da njegujemo duh olimpijskih vrijednosti, da mladim ljudima, budućim akademskim građanima, intelektualcima, vratimo samopouzdanje.

  • U kakvom su stanju borilišta, da li ste zadovoljni pripremnim radovima u Skenderiji, Zetri, na planinama?

– Ovih dana u stalnom smo kontaktu i radimo zajedno sa grupama koje već mjesecima djeluju na pripremi svega što je neophodno za organizaciju sportskih natjecanja. Kada vidite energiju sa kojom ti mladi ljudi rade, kada vidite živost na našim olimpijskim ljepoticama, uređene ledene plohe u Zetri i Skenderiji onda morate osjetiti neki ponos i entuzijazam.

Urađen je veliki posao, mnogo pažnje smo posvetili uređenju staza za skijanje. U Centru Skenderija postavljena je mobilna ledena ploha od 1.800 kvadratnih metara, u sportskoj dvorani „Juan Antonio Samaranch“ – Zetra također je postavljena ledena ploha gdje će biti održano takmičenje u hokeju na ledu.

  • Da li imate informacije koliko će gostiju doći u Sarajevo tokom EYOF-a, bilo da je riječ o takmičarima, članovima reprezentacija, novinarima…?

– Prema procjenama, ukupno oko 6.700 osoba će biti akreditirano za EYOF, za natjecanja, za svečano otvorenje. Ukupno 1.562 je samo takmičara, trenera i člana sportskih timova koji učestvuju u EYOF, angažirano je 750 volontera, mladih iz cijele BiH koji će pomoći u realizaciji aktivnosti.

Stiže nam 46 reprezentacija, više od 600 VIP gostiju iz cijelog svijeta, stranih i domaćih zvaničnika, članova olimpijskih komiteta i različitih institucija. Planirano je angažiranje 1.700 pripadnika policije i Oružanih snaga BiH na ispomoći za organizaciju natjecanja i ceremonije. Stiže nam 700 tehničkih delegata, sudija, radnih grupa, mjerenja i delegatskog osoblja, blizu 200 je akreditiranih novinara.

Svjetske agencije poput Reutersa, AFP već rade ili su uradili priče o EYOF-u i Sarajevu. Dolaze ekipe uglednih svjetskih televizija. Oko 500 mladih učestvuje u programu Svečane ceremonije otvaranja EYOF na Stadionu „Asim Ferhatović Hase“.

Drago mi je da će nakon više od tri decenije glavni grad BiH ponovo biti sportski centar mladih i da će pažnja biti posvećena jednoj pozitivnoj priči o BiH.

  • Šta će Grad Sarajevo ponuditi gostima pored sportskih takmičenja, da li su planirane neke kulturne i druge manifestacije?

– EYOF je po svom karakteru festival mladosti, sporta, uspjeha, kulture, on njeguje olimpijske vrijednosti i uči mlade fer natjecanju. Naravno, ovakve događaje prati niz dodatnih manifestacija, mi ćemo organizirati događaje u Sarajevu koji će uljepšati atmosferu, ali najvažnija je poruka koju mi šaljemo svijetu.

Ova manifestacija je prilika za obnovu, ali i promociju Grada i države, naših turističkih potencijala, posebno u zimskom turizmu. To će, bez sumnje, imati pozitivan utjecaj i na ekonomski razvoj i dodatno ubrzati turistički rast. Također, projekt zajednički realiziraju Grad Sarajevo i Istočno Sarajevo čime se potvrđuje kako granice na papiru ne moraju i ne trebaju biti prepreka da se zajednički investira u bolju budućnost.

  • Kako ste zadovoljni saradnjom sa kolegom iz Istočnog Sarajeva, da li dogovarate projekte i nakon EYOF-a?

– Činjenica da mi u nedjelju na Koševu otvaramo spektakularni sportski događaj zajedno sa Gradom Istočno Sarajevo dokaz je da ta saradnja, ne samo da postoji i funkcionira, nego daje i vrlo konkretne plodove, ona potvrđuje kako granice na papiru ne moraju i ne trebaju biti prepreka da se zajednički investira u bolju budućnost.

EYOF je šansa da testiramo svoje potencijale i mogućnosti i dokažemo da smo sposobni organizirati najveće svjetske događaje.

  • Koji su planovi za period poslije EYOF-a, u kojem će se smjeru koristiti zamah dobiven od ovog takmičenja?

– Organiziranjem Evropskog omladinskog olimpijskog festivala u prilici smo da pružimo nezaboravan sportski događaj, ali i da ukažemo na sebe kao evropski sportski grad.

Ujedno, to je izvrsna šansa da učesnicima i gostima skrenemo pažnju na sve lijepe strane grada Sarajeva i države Bosne i Hercegovine: na historiju, tradiciju, kulturu, gastronomiju, srdačne i gostoljubive ljude, kulturno-historijsko naslijeđe, a posebno na prirodne ljepote i potencijale naših olimpijskih planinskih bisera – Bjelašnice, Jahorine, Igmana i Trebevića.

Za grad Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu, 2018. godina je bila turistički najuspješnija u pogledu broja turista i noćenja. EYOF će to ne samo potvrditi već sigurno imati pozitivni utjecaj, te dodatno ubrzati i razvoj zimskog turizma na ovim prostorima, a što je i naše strateško opredjeljenje.

Izvor: Al Jazeera