Sjevernu Koreju pogodili grad i bolesti

Sjeverna Koreja povećala je uvoz gnojiva i prehrambenih proizvoda prošle godine (EPA)

Stope pothranjenosti i bolesti povećale su se u Sjevernoj Koreji, u kojoj su usjevi prepolovljeni zbog suša i poplava, objavila je Međunarodna federacija Crvenog križa i Društava Crvenog polumjeseca – IFCR. 

Međunarodne humanitarne agencije i sjevernokorejski državni mediji upozoravali su da bi nestabilno vrijeme sa sušama i poplavama te nedostatak pristupa izvorima mogli uzrokovati krizu s hranom u zemlji koja je pod strogim međunarodnim sankcijama u svrhu pritiska na vođu Kim Jong-una zbog nuklearnog i balističkog programa.

“Već smo vidjeli utjecaj tih suša na ugrožene ljude. Stope pothranjenosti i bolesti koje se prenose vodom, poput dijareje i kolitisa, porasle su”, rekao je Mohamed Babiker, voditelj ureda IFRC-a u Sjevernoj Koreji.

Investirali u navodnjavanje

Nakon procjene u svibnju da će ovogodišnja žetva biti upola manja od očekivane, IFRC je potrošio najmanje 250.000 dolara da postavi mobilne pumpe za vodu koje bi omogućile dvostruki prinos usjeva u pogođenim područjima, objavila je organizacija.

“Pumpe za vodu i instalacije za navodnjavanje mogle bi stvoriti značajnu razliku”, rekao je Babiker, pozivajući na dodatnih 480.000 dolara za poljoprivredne i sanitarne svrhe.

Sjeverna Koreja povećala je uvoz gnojiva i prehrambenih proizvoda prošle godine, prema podacima o trgovini koje su prikupili Ujedinjeni narodi.

No, Centar za napredne obrambene studije – C4ADS, think tank povezan s Washingtonom, u ovotjednom je izvješću dokumentirao kako Sjeverna Koreja i dalje uvozi milijune dolara vrijednu luksuznu robu, uključujući najmanje dvije oklopne limunzine vrijedne svaka 500.000 dolara.

Pomoć iz Južne Koreje

Južna Koreja najavila je da će donirati 4,5 milijuna dolara UN-ovu Programu za hranu – WFP i da će osigurati 50.000 tona riže za isporuku sjevernom susjedu.

Osim toga, nedavno je donirala 3,5 milijuna dolara UNICEF-u za humanitarne projekte u Sjevernoj Koreji.

Povremena glad česta je pojava u Sjevernoj Koreji, navode južnokorejski stručnjaci, no 90-ih godina prošlog stoljeća diljem te zemlje od gladi je umrlo milijun ljudi.

Izvor: Agencije