Sjevernokorejski zvaničnik: Ratovat ćemo ako je to izbor SAD-a

Trump je najavio slanje nosača aviona 'Carl Vinson' prema Korejskom poluotoku (EPA)

Zamjenik sjevernokorejskog ministra vanjskih poslova Han Song-ryol optužio je predsjednika SAD-a Donalda Trumpa za eskalaciju tenzija na Korejskom poluotoku kroz poruke na Twitteru i intenziviranje vojnih vježbi.

On je intervjuu za AP dodao da je SAD još opasniji i agresivniji pod vlašću Trumpa nego što je to bilo pod bivšim predsjednikom Barackom Obamom.

Ryol je upozorio SAD protiv provociranja vojske Sjeverne Koreje, rekavši: “Ratovat ćemo ako oni tako odaberu.”

On je naglasio da će Pjongjang kategorički odbaciti sve što dolazi od američkih političara ako to za cilj ima svrgavanje sistema i Vlade Sjeverne Koreje.

‘Problem za koji ću se pobrinuti’

Tenzije su pojačane nakon što su Sjedinjene Američke Države poslale nosač aviona u vode u blizini Korejskog poluotoka i usljed toga što provode najveću vojnu vježbu u historiji zajedno s Južnom Korejom.

Pjongjang je u međuvremenu pokrenuo balističke rakete, a neki stručnjaci tvrde da bi Sjeverna Koreja mogla provesti još jedan nuklearni test u bilo kojem trenutku.

Trump je podigao ulog u verbalnom ratu s Pjongjangom kad je na Twitteru napisao da je Sjeverna Koreja “u potrazi za nevoljama”.

Sve je veća zabrinutost u svijetu zbog mogućnosti da Sjeverna Koreja uskoro provede šesti nuklearni test ili novu raketnu probu uprkos sankcijama Ujedinjenih nacija i upozorenjima SAD-a da je njihova politika strateškog čekanja gotova, javlja Reuters.

Američki predsjednik u četvrtak navečer uputio je Sjevernoj Koreji novo upozorenje, nazvavši je “problemom” za koji će se “pobrinuti”.

Najveća bomba na ISIL

Trump je to rekao nakon što je odgovorio na pitanje o odluci vojske SAD-a da svoju najveću bombu baci na uporište oružane grupe Islamska država Irak i Levant u Afganistanu.

Na pitanje je li bacanje te bombe i poruka Sjevernoj Koreji, koja nastavlja razvoj nuklearnog i drugog oružja, Trump je kazao da je “Sjeverna Koreja problem, a za taj ćemo se problem pobrinuti”.

Mada Trump hoće da Kina pomogne da se Sjeverna Koreja stavi pod kontrolu, on je posljednjih nekoliko sedmica pokazao spremnost da se time pozabavi i sam.

Trump i predsjednik Kine Xi Jinping prošle su sedmice na sastanku na Floridi razgovarali o Sjevernoj Koreji.

Izvor: Agencije