Sjevernokorejski lider postavio rok za treći samit sa SAD-om

Trump i Kim su se sastali dva puta, u Hanoiju u februaru i u Singapuru u junu (Reuters)

Lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un rekao je da otvoren za treći samit sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom ali da nemogućnost postizanja uvjeta koji su prihvatiljivi za obje strane predstavljaju rizik za ponovno dizanje tenzija, saopćila je državna televizija KCNA. 

“Ključno je za SAD da napusti svoje dosadašnje metode i pristup prema nama”, rekao je Kim u obraćanju Narodnoj skupštini.

“Ako SAD nastavi razmišljati na ovaj način, nikada neće biti u stanju da pomjeri Sjevernu Koreju ni za centimetar niti da postigne bilo koji interes bez obzira koliko puta sjedne i razgovara sa Sjevernom Korejom.”

Kim je dodao da će sačekati do kraja godine da “SAD napravi hrabru odluku” o drugom sastanku, nakon što se posljednji samit sa Trumpom u Vijetnamu raspao a obje strane otišle bez dogovora. 

Trump i Kim su se sastali dva puta, u Hanoiju u februaru i u Singapuru u junu, ali nisu uspjeli da se dogovore o ukidanju sankcija Sjevernoj Koreji koja bi zauzvrat napustila svoj nuklearni program. 

Kim je rekao da je, uprkos dobrom odnosu sa Trumpom, jedino zainteresiran da učestvuje na trećem samitu ako ponudi konkretna rješenja spora.

“SAD dalje podiže neprijateljstvo sa nama, svaki dan, uprkos prijedlogu da se pitanje riješi dijalogom”, kazao je Kim. 

Također je dodao da je SAD na samitu u Vijetnamu predložio rješenja koja su “apsolutno nepraktična”. 

SAD želi sankcije

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u petak da Washington želi zadržati ekonomske sankcije kako bi izvršile pritisak na Sjevernu Koreju da se odrekne nuklearnog oružja, prenosi AP.

Ipak, Trump ne isključuje treći susret s Kim Jong-unom ili poduzimanje koraka za ublažavanje nedostatka hrane i drugih proizvoda u toj zemlji.

“Želimo da sankcije ostanu na snazi”, izjavio je Trump tokom sastanka s predsjednikom Južne Koreje Moon Jae-inom. 

Trump smatra da su sankcije sada na “korektnom nivou”.

Međutim, Moon je pozvao na ublažavanje sankcija, uključujući one koje sprečavaju zajedničke ekonomske projekte Sjeverne i Južne Koreje.

Trump je odgovorio kako će se u pravom trenutku složiti s ublažavanjem tih sankcija, ali i dodao: “Ovo nije pravi trenutak”.

Moon smatra da je važno održati “moment dijaloga” i izraziti pozitivan stav međunarodnoj zajednici što će biti održan “treći samit SAD – Sjeverna Koreja”.

Izvor: Al Jazeera i agencije