Sjevernokorejski i američki pregovarači stigli u Štokholm

U osamljeno središte u subotu su ušle dvije povorke automobila (EPA)

Američki i sjevernokorejski dužnosnici stigli su u Švedsku kako bi počeli nuklearne pregovore u izoliranom konferencijskom centru u predgrađu Stockholma u subotu, u pokušaju da dokončaju višemjesečni zastoj, prenosi Hina.

Sastanak će označiti prve službene pregovore na radnoj razini otkad su se američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski vođa Kim Jong-un sastali u junu i dogovorili da će ponovno početi pregovore koji su u zastoju nakon neuspješnog summita u Vijetnamu u februaru.

Policija je zatvorila pristupe kompleksu koji gleda prema Baltičkom moru na otok Lidingo, gdje će se kako se očekuje sastati američki posebni predstavnik za Sjevernu Koreju Stephen Biegun i sjevernokorejski predstavnik Kim Myong Gil.

Inicijativa za postizanje dogovora

U osamljeno središte u subotu su ušle dvije povorke automobila, a policija je potvrdila da su u jednoj bili sjevernokorejski dužnosnici.

U drugoj su bili automobili koje je koristio Biegun kad se sastao sa švedskim ministrom vanjskih poslova u petak.

Izaslanstvo Sjeverne Koreje, poznate i kao Demokratska Narodna Republika koreja (DPRK) kojoj je pod sankcijama zabranjen velik dio trgovine zbog nuklearnog programa, stiglo je u Švedsku pošto je Pjongjang neočekivano rekao da će se pregovori održati 5. oktobra. 

Analitičari su rekli da se čelnici dviju zemalja suočavaju sa sve jačim inicijativama da postignu dogovor, premda je nejasno koje bi zajedničke osnove mogle biti pronađene nakon mjeseci napetosti i zastoja.

Izvor: Agencije