Oglasi

Sjevernokorejski diplomata u Finskoj zbog susreta s Amerikancima

Nastavljaju se savjetovanja u nadi ostvarenja plana historijskog samita američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una.
Niko ne zna šta ćeTrump poručiti Kim Jong-unu, ali i čitavom svijetuReuters - Ilustracija

Jedan visoki sjevernokorejski diplomata stigao je u nedjelju u Finsku na susret s američkim i južnokorejskim dužnosnicima na neformalnim razgovorima o stanju na Korejskom poluotoku.

Nastavljaju se savjetovanja u nadi ostvarenja plana historijskog samita američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una, koji nije službeno potvrdio svoju namjeru sudjelovanja.

U Švedskoj, zemlji koja predstavlja američke interese u Pjongjangu, sjevernokorejski ministar vanjskih poslova Ri Yong-ho je od četvrtka do subote razgovarao s ministricom vanjskih poslova Margot Wallstroem, nakon čega nije bilo konkretnih objava.

Sastanak diplomata

Ri bi u nedjelju navečer trebao otputovati iz Štokholma u Peking, prenosi Hina.

Trump je krajem sedmice telefonski razgovarao s južnokorejskim predsjednikom Moon Jae-inom, čija je vlada prošle sedmice prenijela prijedlog samita Kim Jong-unu.

Choe Kang-il, koji je u sjevernokorejskom ministarstvu vanjskih poslova zadužen za Sjevernu Ameriku stigao je u nedjelju u Finsku iz Pekinga.

On bi se trebao sastati s bivšom američkom ambasadoricom u Seulu Kathleen Stephens, kao i penzioniranim južnokorejskim diplomatima, rekla je južnokorejska agencija Yonhap.

Izvor: Agencije