Sjevernokorejska delegacija u Seulu ne želi razgovore s Penceom

Mike Pence nije isključio mogućnost susreta s visokim sjevernokorejskim zvaničnicima (EPA)

Sjevernokorejska delegacija nema namjeru sastati se s zvaničnicima SAD-a tokom Zimskih olimpijskih igara, koje počinju u petak u južnokorejskom Pyeongchangu, saopćila je u četvrtak službena agencija KCNA, prenoseći izjavu visokog dužnosnika Sjeverne Koreje.

Ministarstvo za ujedinjenje u Seulu objavilo je u srijedu da će sestra sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una prisustvovati ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara.

Na otvaranju će, također, prisustvovati i američki potpredsjednik Mike Pence, koji je u srijedu najavio uvođenje do sada najoštrijih ekonomskih sankcija protiv Sjeverne Koreje, koje bi trebale prisiliti Pjongjang da odustane od nuklearnog i raketnog programa.

Pence nije isključio mogućnost susreta s visokim sjevernokorejskim zvaničnicima.

‘Nikada nismo molili za dijalog sa SAD-om’

Međutim, sjevernokorejski diplomat Cho Yong-sama poručio je kako njegova zemlja “nikada nije molila za dijalog sa Sjedinjenim Američkim Državama, niti će to činiti ubuduće”, objavila je u četvrtak KCNA.

“Da budemo jasni, nemamo namjeru sastati se s predstavnicima SAD-a tokom naše posjete Južnoj Koreji”, navodi se.

Delegacije iz dvije Koreje će na Zimskim olimpijskim igrama stupati pod istom zastavom, a u nekim sportovima će se i takmičiti kao jedan tim.

Cho je rekao da sjevernokorejska delegacija na Zimske olimpijske igre ide samo radi proslave te da Pjongyang nema namjeru koristiti Igre kao jeftino propagandno sredstvo.

Izvor: Agencije