Sjevernokorejska agencija nazvala Bidena ‘kretenom’

Vjerujem da se nikada nisam ponašao neprimjereno, rekoa je bivši potpredsjednik SAD-a (Arhiva)

Službena sjevernokorejska novinska agencija KCNA nazvala je u srijedu Joea Bidena “kretenom” i “glupanom s niskim kvocijentom inteligencije”, nakon kritika koje je bivši američki potpredsjednik uputio sjevernokorejskom čelniku Kim Jong-unu.

Biden, koji je u dva mandata bio potpredsjednik Baracka Obame, vodi kampanju od prošlog mjeseca, kada je objavio da će se natjecati u predizborima Demokratske stranke za kandidata na predsjedničkim izborima 2020. godine.

Čini se da su neke njegove izjave razdražile Sjevernu Koreju toliko da je uzvratila nimalo pristojno, ocjenjuje AFP, kako prenosi Hina.

‘Oklevetao vodstvo Sjeverne Koreje’

KCNA je tako optužila Bidena da je “oklevetao vodstvo” Sjeverne Koreje, što je formula koja se koristi za Kima, i ocijenila da je bivši senator postao “neodgovoran i nerazuman te da ga je pojela vlastita ambicija”.

“Ono što je rekao je smicalica jednog kretena bez osnovnih kvaliteta ljudskog bića, a kamoli političara”, dodaje agencija.

Agencija piše da se ne isplati nadati se nečemu u njegovoj kandidaturi i da ga prati sumnja da je “glupan niskog koeficijenta inteligencije”, prenosi Tanjug.

“Ipak, sebe hvali kao najpopularnijeg predsjedničkog kandidata. Ovo je dovoljno da se i mačka nasmije”, kaže se u izvještaju agencije.

Agencija nije navela na koje je izjave bivšeg potpredsjednika SAD-a reagirala.

Kritike Trumpu zbog grljenja s ‘tiranima’

No, Biden je u subotu, na predizbornom skupu u Philadelphiji, kritizirao pristup predsjednika SAD-a Donalda Trumpa Rusiji i Sjevernoj Koreji te ga optužio da se grlio s “tiranima kao što su [ruski predsjednik Vladimir] Putin i Kim Jong-un”.

Trump se u lipnju 2018. godine prvi put sastao s Kimom, na summitu u Singapuru.

Drugi put su se sastali u veljači u Hanoiju, a Trump je često isticao da je u dobrim odnosima sa sjevernokorejskim čelnikom.

Izvor: Agencije