Sjevernokorejci kopaju rovove nakon prebjega vojnika

Na Twitteru je objavljena fotografija na kojoj se vidi kako radnici kopaju rov u demilitariziranoj zoni (Twitter)

Sjeverna Koreja ojačava svoju granicu u demilitariziranoj zoni s Južnom Korejom, nakon što je jedan sjevernokorejski vojnik prebjegao u Južnu Koreju upravo preko ovog područja.

Marc Knapper, otpravnik poslova u američkoj ambasadi u Seulu, nakon posjete demilitariziranoj zoni na Twitteru je objavio fotografiju na kojoj se vidi kako radnici kopaju rov.

Još jedan diplomata koji je bio u posjeti ovom mjestu za Reuters je rekao da je i on vidio nekoliko radnika kako kopaju rov.

Sjevernokorejski vojnik se 13. novembra dovezao do granice, izašao iz automobila pretrčao na drugu stranu, pri čemu su ga teško ranili drugi sjevernokorejski vojnici.

Južna Koreja je nagradila medaljama svoje vojnike koji su pomogli u spašavanju ranjenog sjevernokorejskog vojnika.

Pjongjang prekršio sporazum o primirju

Komanda Ujedinjenih naroda pod vodstvom SAD-a objavila je ranije videosnimak bjekstva sjevernokorejskog dezertera preko granice s Južnom Korejom, pri čemu vojnici sa područja Sjeverne Koreje pucaju u njega, dok ga južnokorejski vojnici spašavaju.

Na snimku se vidi kako se vojnik velikom brzinom džipom spušta niz put sa tri trake, a potom vozilom slijeće s puta, nakon čega ga jure sjevernokorejski vojnici pucajući u njegovom pravcu dok on prelazi granicu, prenosi AP.

Potom južnokorejski vojnici puze do njega i odvlače ga na sigurno mjesto, dok se sjevernokorejski vojnici okupljaju sa svoje strane granice.

Komanda UN-a saopćila je da je Sjeverna Koreja prekršila sporazum o primirju, kojim je okončan Korejski rat, time što su vojnici te zemlje pucali preko granice i fizički prešli preko nje u potjeri za odbjeglim vojnikom.

Izvor: Agencije