Sjeverni tok 2: Kompromis postignut s Evropskim parlamentom i Komisijom

Kritičari tvrde da plinovod povećava evropsku zavisnost od Rusije (Arhiva)

Države članice Evropske unije usaglasile su se o kompromisu s Evropskim parlamentom i Evropskom komisijom u vezi s reguliranjem plinovoda “Sjeverni tok 2” između Rusije i Njemačke, saopćili su izvori iz njemačke delegacije za dpa.

Operater plinovoda može očekivati dodatnu regulativu, ali projekt predvođen ruskim državnim koncernom Gazpromom nije ugrožen.

Rusija je prošle sedmice upozorila na nove prepreke u izgradnji plinovoda nakon što je Berlin postigao sporazum s Francuskom i ostalim članicama EU-a o strožijim pravilima.

Evropska zavisnost od Rusije

“Sjeverni tok 2”, koji ide ispod Baltičkog mora, ima za cilj transportirati 55 milijardi m3 ruskog plina u Njemačku svake godine.

Kritičari tvrde da plinovod povećava evropsku zavisnost od Rusije.

Njegovi zagovornici naglašavaju potrebu za sigurnom opskrbom energentima dok je proizvodnja plina u opadanju u EU-u.

Na osnovu kompromisa, direktiva EU-a bila bi izmijenjena kako bi se Evropskoj komisiji omogućilo da ima veći nadzor nad plinovodima, uključujući i njemačko-ruski projekt.

To znači da EU može konzistentnije primijeniti interna pravila u vezi s tržištem plina na plinovode iz zemalja članica i nečlanica EU-a u slučaju da ta pravila budu ugrožena.

Izgradnja najvećeg dijela “Sjevernog toka 2” već je dovršena.

Plinovod bi trebao biti pušten u pogon do kraja godine.

Izvor: Agencije