Sjeverni tok 2: Francuska uskratila podršku Njemačkoj

Sjeverni tok, Plin, Plinovod
Projekt Sjeverni tok 2 podrazumijeva izgradnju dva kraka plinovoda, kapaciteta 55 milijardi kubnih metara plina godišnje (EPA)

Francuska planira podržati prijedlog Evropske unije da se regulira ruski gasovod Sjeverni tok 2, objavilo je francusko Ministarstvo vanjskih poslova, što bi moglo ugroziti završetak tog projekta i nanijeti udarac Njemačkoj kojoj je taj gasovod jako važan.

Evropska komisija želi proširiti zakone koji se odnose na unutrašnje energetsko tržište na offshore gasovode prije završetka njihove izgradnje, čime bi dobila pravo glasa o tome kako će se koristiti nova gasna veza ispod Baltičkog mora između Rusije i Njemačke.

U sadašnjem obliku, Sjeverni tok 2, u cijelosti u vlasništvu ruskog Gazproma, ne bi bio u skladu s novim strožijim propisima predviđenima za nove infrastrukturne projekte.

Njemačka vrši pritisak

Diplomatski izvori kazali su ranije da Njemačka vrši pritisak na druge evropske prijestolnice da blokiraju novu direktivu.

“Francuska namjerava podržati usvajanje takve direktive. Nastavlja se rad s našim partnerima, posebno Njemačkom, o mogućim promjenama teksta”, rekla je glasnogovornica francuskog ministarstva.

EU je podijeljen u vezi Sjevernog toka 2.

Istočnoevropske, nordijske i baltičke države smatraju da bi EU zbog njega bio talac Moskve, dok sjevernoevropske, posebno Njemačka, ističu njegove ekonomske koristi.

Nije poznato zašto je Francuska promijenila stajalište jer je do sada podržavala Berlin u njegovom protivljenju promjenama pravila.

Evropski izvor rekao je da bi francuski glas mogao biti odlučujući jer Njemačka bez njega neće moći osigurati blokirajuću manjinu.

Izvor: Agencije