Sjeverna Makedonija neće izručiti Tomora Morinu Srbiji

OVK
Specijalizirano tužiteljstvo je tokom prošle i početkom ove godine intervjuiralo gotovo 300 bivših pripadnika OVK-a (EPA)

Vrhovni sud Sjeverne Makedonije potvrdio je rješenje Osnovnog kaznenog suda u Skoplju po kojem nisu ispunjeni uvjeti za izručenje bivšeg pripadnika OVK-a Tomora Morine Republici Srbiji, javlja Tanjug.

Potom je Morina pušten iz pritvora, javila je Beta.

U obrazloženju se navodi da je Morina državljanin Kosova i Velike Britanije, a ne Srbije, te da je kazneno djelo za koje se tereti počinjeno na teritoriju Kosova, koje je pod upravom Ujedinjenih naroda prema Rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti od 10. lipnja 1999. 

Također se navodi da je Kosovo neovisno od 2008. godine, kao i da Republika Sjeverna Makedonija priznaje tu neovisnost.

Uhapšen na granici

“Sud se slaže s ocjenom Osnovnog kaznenog suda u Skoplju da nisu ispunjeni zakonski preduvjeti za izručenje Tomora Morine koji su predviđeni odredbama Europske konvencije o izručenju, Sporazuma između Srbije i Sjeverne Makedonije o izručenju, kao i Zakona o međunarodnoj suradnji u kaznenom postupku zato što Morina nije državljanin Srbije, odnosno države koja zahtijeva njegovo izručenje, nego Republike Kosova, kao i zbog činjenice da je kazneno djelo za koje se tereti počinjeno na teritoriju Kosova 1999.”, navodi se u rješenju Vrhovnog suda Sjeverne Makedonije.

Osnovni kazneni sud u Skoplju odlučio je prošlog tjedna da nisu ispunjeni uvjeti za izručenje Morine u Srbiju nakon pregleda dokumentacije u zahtjevu i cijeneći dosadašnju praksu i međunarodno pravo.

Morina je u ekstradicijskom pritvoru u Skoplju bio od 25. srpnja. Dan ranije makedonska policija uhitila ga je na graničnom prijelazu Blace po Interpolovoj tjeralici.

Srbija ga sumnjiči za navodno počinjeni zločin nad civilnim stanovništvom na Kosovu prije 20 godina.

Izvor: Agencije