Sjeverna Makedonija na dobrom putu ka EU, Albanija zaostaje

Sjeverna Makedonija ima velike šanse za poćetak pregovora o članstvu, posebno zbog odluke o promjeni imena (Arhiva)

Sjeverna Makedonija mogla bi dobiti podršku Evropske unije za početak pregovora o članstvu kasnije ove godine, tvrde diplomate, ali Albanija se suočava s protivljenjem Francuske, Njemačke i Holandije.

Uz podršku nekoliko vlada članica EU-a i Evropske komisije, Albanija i Sjeverna Makedonija nadale su se kako će čelnici evropskih zemalja odobriti početak pregovora o članstvu idućeg utorka, na sastanku u Luksemburgu.

Time bi se otvorio put predsjednicima država i vlada EU-a da odobre početak pregovora na samitu u Briselu 20. i 21. juna.

Međutim, tom prilikom nijedna država neće dobiti zeleno svijetlo, rekli su za Reuters diplomate i dužnosnici EU-a, uprkos tome što su 13 članica Unije, uključujući Italiju i Poljsku, predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk te EK javno pozvali na početak formalnih pregovora.

Trenutni cilj je postići dogovor između vlada zemalja članica u septembru, ali samo za Sjevernu Makedoniju, koja bi 2020. godine trebala pristupiti i članstvu u NATO-u.

‘Situacija za Tiranu nije obećavajuća’

“Sjeverna Makedonija ima velike šanse [za započinjanje pregovora o članstvu], posebno zbog historijske odluke o promjeni imena”, rekao je visoki dužnosnik EU-a, referirajući se na desetljećima dug sukob s Grčkom, koja je Makedoniji blokirala početak pregovora za članstvo u EU i članstvo u NATO savezu.

Promjena imena Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije u Republiku Sjevernu Makedoniju dalo je Skoplju snažan zamah te će vjerovatno uspjeti uvjeriti Pariz, Berlin i Hag da podrže početak pregovora o članstvu.

“Međutim, Albanija je i dalje velik problem za neke vlade. Njena situacija ne čini se obećavajućom”, rekao je dužnosnik.

Prema podacima Transparency Internationala, Albanija, koja je već članica NATO-a, smatra se najkorumpiranijom zemljom u Evropi te nisu učinili dovoljno po pitanju borbe protiv pranja novca, uprkos smjenama korumpiranih sudija i tužitelja, smatraju dužnosnici EU-a i SAD-a.

Četiri druge države Zapadnog Balkana – Bosna i Hercegovina, Kosovo te dvije najbliže članstvu, Srbija i Crna Gora, također se nadaju pristupanju Uniji.

Izvor: Agencije