Sjeverna Makedonija: Idućih mjeseci 136 institucija mijenja ime

Sjeverna Makedonija, Grčka, Granica
Republika Sjeverna Makedonija je novo ime od 12. februara, stupanjem na snagu Prespanskog dogovora (EPA)

Vlada Sjeverne Makedonije priopćila je da će 136 institucija koje financira država prilagoditi svoja imena u iduća četiri mjeseca prema novom imenu zemlje.

Himna će, međutim, ostati nepromijenjena, izjavio je glasnogovornik Vlade Mile Bošnjakovski, prenosi Tanjug.

On je rekao za agenciju AP kako je ona dio nacionalnog naslijeđa i kulture zemlje te da je stoga izuzeta iz Prespanskog sporazuma.

‘Nacionalni’ umjesto ‘makedonski’

Bošnjakovski je rekao da će državni orkestar, državna televizija i novinska agencija riječ “makedonski” zamijeniti “nacionalnim”, dok Makedonsko narodno kazalište neće mijenjati ime, budući da je to kulturna institucija.

Među institucijama koje će biti preimenovane je i središnja banka, koja će postati Nacionalna banka Republike Sjeverne Makedonije.

Ta bivša jugoslavenska republika promijenila je ustavno ime u Republika Sjeverna Makedonija 12. veljače stupanjem na snagu Prespanskog dogovora.

Tim sporazumom je okončan dugogodišnji spor s Grčkom u vezi imena Makedonija.

Historijski sporazum s Grčkom

Vlade u Skoplju i Ateni o tome su obavijestile Ujedinjene narode i zemlje članice, u koji je Makedonija, zbog tog spora, 1993. godine primljena pod privremenim imenom Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija.

Nakon dugogodišnjih pokušaja rješavanja spora, prošle su godine Grčka i Makedonija potpisale sporazum na obalama Prespanskog jezera, po kojem službeno ime zemlje postaje Republika Sjeverna Makedonija.

Sporazum je predviđao da ime Makedonije bude promijenjeno u Republika Sjeverna Makedonija, a da Grčka zauzvrat prestane blokirati njezino učlanjenje u NATO i Europsku uniju.

Ime Republika Sjeverna Makedonija potom je ratificirano u makedonskom i grčkom parlamentu.

Izvor: Agencije