Sjeverna Makedonija dobila Pržinsku vladu 100 dana prije izbora

Spasovski: Sjeverna Makedonija se nalazi u izuzetno bitnom periodu (EPA)

Sobranje Sjeverne Makedonije sa 101 glas “za” danas je izabralo tehničku, takozvanu Pržinsku vladu koja treba da organizuje prijevremene parlamentarne izbore dogovorene za 12. aprila.

Takozvana Pržinska vlada na čelu sa dosadašnjim ministrom unutrašnjih poslova Oliverom Spasovskim izabrana je bez uzdržanih i protiv.

Tehnički premijer Spasovski je u svom ekspozeu istakao da se Sjeverna Makedonija nalazi u izuzetno bitnom periodu kada se očekuje nesmetano funkcionisanje svih institucija, prenosi Tanjug, pozivajući se na makedonske medije.

“Ovo je vrijeme kada treba da se organizuju fer i demokratski izbori, ali i da se završe aktivnosti za učlanjenje u NATO i EU”, rekao je Spasovski.

Makedonija drugi put sa tehničkom vladom

Novi zamjenik premijera će biti dosadašnja ministarica rada i socijalne politike Mila Carovska, dok će na njeno mjesto doći Rašela Mizrahi iz redova opozicionog VMRO-DPMNE.

Tehnički ministar unutrašnjih poslova će biti, također, kadar iz VMRO-DPMNE Nakje Čulev, inače pripadnik sigurnosnih službi u Sjevernoj Makedoniji.

Ovo je drugi put u toj zemlji da se formira tehnička, takozvana Pržinska vlada 100 dana prije održavanja izbora u cilju sprovođenja fer i demokratskih izbora.

Prva takva vlada je formirana na parlamentarnim izborima u 2016. godini kao rješenje političkog dogovora između tadašnjeg premijera Nikole Grujevskog i tadašnjeg šefa makedonske opozicije Zorana Zaeva.

Izvor: Agencije