Sjeverna Makedonija: Danas prvi krug predsjedničkih izbora

Nedavna istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je Stevo Pendarovski malo ispred Gordane Siljanovske Davkove (EPA)

U Severnoj Makedoniji u nedelju se održava prvi krug predsedničkih izbora, na kojima učestvuju tri kandidata – vladajuće koalicije Socijaldemokratski savez Makedonije – Demokratska unija za integracije, najveće opozicione VMRO DPMNE i opozicionih partija Albanaca.

Birališta su otvorena u 7:00 sati.

Do zatvaranja birališta, u 19:00 sati, traje izborna tišina, a šefovi izbornih štabova predsedničkih kandidata prethodno su pozvali na masovnu izlaznost i miran izborni dan.

Šesti po redu predsednički izbori bi, procenjuje se, trebalo da budu merenje podrške vlasti i opoziciji, posle promene imena države i referenduma na kojem nije bio postignut cenzus.

Tri univerzitetska profesora prava, uključujući i jednog iz albanske manjine u zemlji, bore se uglavnom za ceremonijalni položaj.

Promjena imena države ključna tema kampanje

Tokom tronedeljne kampanje kao glavna tema se nametnula promena imena države, što su kao neophodno za evrointegracije branili kandidati vladajuće koalicije SDSM i DUI Stevo Pendarovski i albanske opozicije Blerim Reka.

Promenu imena je osporavala kandidatkinja makedonske opozicije oko VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska Davkova.

Pendarovski je kandidat 31 partije, od čega četiri albanske.

On je u predizbornoj kampanji branio Sporazum sa Grčkom o rešavanju problema oko imena, kao neophodan korak kojim se osigurava budućnost države u evroatlantskoj porodici naroda.

Za integraciju Severne Makedonije u NATO i EU zalaže se i Reka, koji, uz neophodno jačanje pravne države, traži i jačanje ustavnog položaja albanske etničke zajednice.

Gordana Siljanovska Davkova je insistirala na neophodnosti jačanja pravne države, ali je izbegavala da kritikuje stranku koja je predložila i kоja je za vreme desetogodišnje vladavine, prema oceni EU-a, od Makеdonije napravila zarobljenu državu.

Ona je insistirala na tome da je ime države nezakonito promenjeno u Severna Makedonija i tvrdila da je Prespanski dogovor moguće poništiti.

Ona se jeste ograđivala i da to nije u ingerencijama predsednika.

Za pobjedu treba 50 posto plus jedan glas

Skoplje i Atina su prošlog juna postigli sporazum da Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija promeni ime u zamenu za grčko prihvatanje ulaska sada već Severne Makedonije u NATO.

Odlazeći predsednik Ðorge Ivanov, čiji se drugi i poslednji petogodišnji mandat završava 12. maja, pokušao je da odloži sporazum s Grčkom.

Za pobedu u prvom krugu kandidatu je potrebno 50 odsto plus jedan glas od skoro 1,8 miliona registrovanih birača, što se smatra veoma teško dostižnim ciljem.

Ako niko ne pobedi direktno u prvom krugu, drugi krug je planiran za 5. maj.

Državna izborna komisija Severne Makedonije saopštila je da će više od 3.000 domaćih i oko 420 međunarodnih posmatrača pratiti izbore.

Izvor: Agencije