Sjeverna Makedonija: Danas drugi krug predsjedničkih izbora

Građani Sjeverne Makedonije danas će u drugom krugu predsjedničkih izbora birati između kandidata vladajuće koalicije SDSM i DUI Steve Pendarovskog i makedonske opozicije oko VMRO DPMNE Gordane Siljanovske-Davkove.

U prvom krugu 21. aprila, u kojem su učestvovala tri kadidata, Pendarovski (56) je dobio 322.581 glas ili 42,81 posto i za 4.240 glasova pobijedio Siljanovsku (66), koja je dobila 318.341 glas ili 42,25 procenata.

Da bi izbori bili uspješni na birališta treba da izađe najmanje 40 posto od 1.808.131 upisanog birača, a politički analitičari ocjenjuju da bi upravo tijesna razlika u prvom krugu mogla da utiče na veću izlaznost, ali i da postoji opasnost jer je birački spisak nerealan zato što se, prema procjenama, oko 400.000 ljudi iselilo i oni realno nisu prisutni u zemlji.

Promjena ustava

U slučaju da ne izađe potreban broj glasača izbori treba da budu raspisani ponovo, ali su iz stranaka vlasti nagovijestili i mogućnost da se ide na promjenu Ustava da bi se smanjio cenzus, ili da bi se predsjednik birao u parlamentu. 

Oba predsjednička kadidata, Pendarovski i Siljanovska, drugi dio kampanje su posvetili pokušajima da pridobiju oko 80.000 glasova Albanaca koji su glasali za trećeg kadidata Blerima Reku i građana koji nisu izašli u prvom krugu jer su razočarani rezultatima dvogodišnje vladavine koalicije SDSM i DUI.

Pendarovski je stavio akcent na zalaganje za zajedništvo svih građana nezavisno od njihove nacionalnosti, jezika i vjere, a Siljanovska je obećala da će, ako postane predsjednica, svi građani bez obzira na etničku, rasnu i vjersku pripadnost imati iste šanse.

Pred kraj kampanje retorika kandidata se zaoštrila i Pendarovski je rekao da u slučaju da njegova protivkandidatkinja pobijedi može da se očekuje da se bivši lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski za dvije sedmice vrati u Makedoniju i da ne smije ni da pomisli šta bi tada moglo da se desi podsjećajući na kriminal i “zarobljenu državu” u vrijeme njegove desetogodišnje vladavine.

Prijevremeni parlamentarni izbori

Posljednjeg dana kampanje lider VMRO DPMNE Hristijan Mickoski je nagovijestio da bi njegova stranka mogla da ne prizna izbore ako ne pobijedi Siljanovska, jer, kako je rekao, “sve ostalo što bi bilo različito od pobjede (kandidata) VMRO DPMNE biće, ili nekakav izborni inženjering, ili težak falsifikat”.

Siljanovska smatra da vlada premijera i lidera SDSM Zorana Zaeva nije sposobna da sprovede reforme i da Sjevernu Makedoniju vodi ka EU i da je, u slučaju da pobjedi, potrebno da se održe prijevremeni parlamentarni izbori.

Prema Državnoj izbornoj komisiji, izbore u Sjevernoj Makedoniji nadgledaće 3.381 makedonskih posmatrač i oko 520 stranih, a pratiće i izvještavati 60 stranih novinara.

Glasa se na 3.480 biračkih mesta u 80 opština, od kojih je 10 u Gradu Skoplju, koja će biti otvorena od 7.00 do 19.00.

Izvor: Al Jazeera i agencije