Sjeverna Koreja žali se UN-u na SAD

Borbena formacija koju čine nosači aviona, zajedno s dodatnim ratnim brodovima, učestvuje u mornaričkoj vojnoj vježbi (Reuters)

Sjeverna Koreja žalila se Ujedinjenim narodima povodom udruženih vojnih vježbi SAD-a i Južne Koreje, opisujući ih kao “najgoru situaciju ikada”.

U pismu glavnom tajniku UN-a Antoniju Guterresu, u koje je Reuters imao uvid, veleposlanik Sjeverne Koreje Ja Song-nam napisao je da SAD “bijesno juri u ratne vježbe predstavljajući opremu za nuklearni rat na Korejskom poluotoku i oko njega”.

Naveo je da bi Washington trebalo okriviti za eskalaciju tenzija i optužio Vijeće sigurnosti UN-a za ignoriranje “vježbi nuklearnog rata SAD-a koje će po svaku cijenu donijeti užasnu katastrofu ljudskoj populaciji”.

On je od Guterresa zatražio da 15-članom Vijeću skrene pozornost, što je propisano rijetko primjenjivanim člankom 99. Povelje UN-a.

“Vježbe nuklearnog rata SAD-a predstavljaju prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti”, istaknuo je Ja.

Udružene vježbe

Prethodno je Južna Koreja priopćila da su udružene vježbe izvedene kao odgovor na nuklearne i raketne provokacije Sjeverne Koreje.

Mediji su prenijeli kako su prvi put u posljednja tri desetljeća tri američka nosača aviona plovila zajedno u borbenoj formaciji, i to u zapadnom Pacifiku.

Borbena formacija koju čine nosači aviona USS Ronald Reagan, USS Nimitz i USS Theodore Roosevelt, zajedno s dodatnim ratnim brodovima u njihovim borbenim grupama, sudjeluje u mornaričkoj vojnoj vježbi koja traje četiri dana.

Pokazivanje vojne sile

Kako se navodi, u vježbi učestvuju i snage američkog saveznika Japana, i to s nosačem helikoptera Ise i dva razarača, izvijestio je International Business Times.

“Tri supernosača aviona koji trenutno plove Japanskim morem nose više od 200 vojnih aviona, što je više od zračnih snaga mnogih zemalja”, prenijele su agencije.

Budući da se vježba izvodi u blizini Korejskog poluotoka, a istovremeno s posjetom američkog predsjednika Donalda Trumpa istočnoj Aziji, može se tumačiti da služi kao dodatno pokazivanje vojne sile SAD-a, koji pokušava zastrašiti i obuzdati Sjevernu Koreju, koja uporno nastavlja svoj nuklearni program, javljaju agencije. 

Izvor: Agencije