Sjeverna Koreja: Washington i Seul ne žele mir

Pjongjang je prošle sedmice zaprijetio da novih pregovo možda neće biti ako Seul i Washington nastave zajedničke vojne vježbe (EPA)

Sjeverna Koreja je rekla u utorak da su zajedničke vojne vježbe Sjedinjenih Američkih Država i Južne Koreje “očito ometanje” mirovnih napora na Korejskom poluotoku i svjedoče o nedostatku “političke volje” dvije zemalja da poboljšaju odnose.

Ovu izjavu glasnogovornika sjevernokorejskog ministarstva vanjskih poslova objavila je službena novinska agencija KCNA.

Dolazi netom nakon ispaljivanja dvaju “neidentificiranih projektila” Pjongjanga, navodi južnokorejska agencija Yonhap pozivajući se na južnokorejski zajednički vojni štab.

“Unatoč našim višekratnim upozorenjima, vlasti SAD-a i Južne Koreje naposljetku su počele zajedničke vojne vježbe uperene protiv Demokratske Narodne Republike Koreje”, piše KCNA, koristeći se službenim imenom zemlje.

“To je otvoreno nepriznavanje i očito kršenje ugovora koje su potpisali Pjongjang i Washington”, navodi agencija, prenosi Hina.

‘Kršenje ugovora’

KCNA podsjeća na “zajedničko saopćenje SAD-a i DNRK-a od 12. juna, na Izjavu iz Panmunjoma i na Zajedničku izjavu iz Pjongjanga iz septembra, što su sve dokumenti o uspostavi novih odnosa SAD-a i DNRK-a i o izgradnji trajnog i stabilnog mira na Korejskom poluotoku”.

Pjongjang je prošle sedmice zaprijetio da novih pregovora o nuklearnom programu možda neće biti ako Seul i Washington nastave zajedničke vojne vježbe.

Te su vježbe počele u ponedjeljak.

Ispaljivanje sjevernokorejskih neidentificiranih “projektila” o kojemu je u utorak izvijestila sjevernokorejska agencija događa se nakon još triju ispitivanja oružja u zadnjih osam dana.

Izvor: Agencije