Oglasi

Sjeverna Koreja vjerovatno i dalje proizvodi nuklearno oružje

Na novim satelitskim snimcima primijećena je aktivnost u neprijavljenom postrojenju u selu Volo-ri, nedaleko od Pjongjanga.
Istraživači sumnjaju da se postrojenje koristi za izradu nuklearnih bojevih glavaAP

Na novim satelitskim snimcima primijećena je nedavna aktivnost u neprijavljenom postrojenju Sjeverne Koreje, za koje istraživači sumnjaju da se koristi za izradu nuklearnih bojevih glava.

Snimak kompanije Planet Labs analizirali su stručnjaci Instituta za međunarodne studije u Middleburyju, koji vjeruju da je objekat koji se nalazi u selu Volo-ri, nedaleko od Pjongjanga povezan sa sjevernokorejskim nuklearnim programom i da je i dalje aktivan, prenosi Tanjug.

"Postrojenje ima sva obilježja sjevernokorejskog nuklearnog postrojenja, kao što su sigurnosne mjere, smeštajni kapaciteti, spomenici neobjavljenim posjetama lidera i podzemni objekti", kaže Jeffrey Lewis, profesor na Institutu u Middleburyju, koji priprema izvještaj.

'Postrojenje veoma aktivno'

"Osim toga, nalazi se pored fabrike flaširane vode, koja nema nijednu od tih karakteristika", dodao je on. 

Lewis je rekao da je postrojenje veoma aktivno i da nije usporavalo rad ni dok su trajali nuklearni pregovori, koji su trenutno u zastoju.

"I dalje proizvode nuklearno oružje", kazao je Lewis.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.