Sjeverna Koreja usavršava rakete

Nedugo nakon objave da je sa podmornice ispalila balističku raketu, Sjeverna Koreja rekla je kako je usavršila tehnologiju za proizvodnju nuklearnih bojevih glava.

Pored toga, Sjeverna Koreja je otkazala posjetu Generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona, nakon što ih je on optužio za podsticanje tenzija u regiji. 

Svega nekoliko kilometara južno od granice, južnokorejski tenkovi izvode redovnu godišnju vojnu vježbu. Gađaju mete koje predstavljaju neprijateljske tenkove i pješadiju.

Sjevernokorejska vojska odlučila je da istog dana uzburka javnost. Državni mediji prenijeli su izjavu moćne Komisije za odbranu, u kojoj se kaže kako Sjeverna Koreja brani svoje pravo da razvija balističke rakete koje mogu da se ispaljuju sa podmornica.

U izjavi se kaže kako je njihov nuklearni program davno ušao u fazu diversifikacije. Sjeverna Koreja izjavila je kako je njihov treći nuklearni test u 2013. izveden uz pomoć male rakete.

Ta izjava snažan je pokazatelj mogućnosti ove države da nuklearnu bojevu glavu montira na malu raketu. Nedavno je američka vojska izjavila kako vjeruje da Sjeverna Koreja posjeduje takvu mogućnost.

Otkazana posjeta UN-a

”Ovogodišnja vježba vremenski se podudara s oštrom retorikom, koja je nedavno mogla da se čuje na relaciji Pjongjang – Seul. Početkom godine djelovalo je kao da su obje strane spremne da ulože ozbiljne napore u približavanju stavova. Ipak, sve se brzo vratilo na staro”, javlja reporter Al Jazeere, Harry Fawcett.

Prošle sedmice južnokorejska obavještajna agencija objavila je informaciju da je Kim Jong-un, ubio drugog najvišeg vojnog zapovjednika, a južnokorejski predsjednik Kimovu vlast nazvao je ‘vladavinom terora’. Tako je i generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon, koji se prošle srijede sastao sa južnokorejskom predsjednicom Park, saznao da je njegov pomno planirani put u Južnu Koreju zapravo otkazan.

”Odbacili su odluku da posjetim industrijski kompleks Kaesong. Tu su odluku donijeli u posljednjem trenutku i bez ikakvog objašnjenja. Ovakav potez Pjongjanga vrijedan je žaljenja”, naveo je Ban Ki-moon, Generalni sekretar UN-a.

Između Južne i Sjeverne Koreje nalazi se demilitarizovana zona. Dvije države fizički dijele četiri kilometra ničije zemlje, ali politička distanca mnogo je veća.

Izvor: Al Jazeera