Sjeverna Koreja upozorava SAD da istječe vrijeme za razgovore

Kim Jong-un, Donald Trump
Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in je u srijedu rekao da SAD iza scene razgovara o mogućem trećem summitu (EPA)

Sjedinjenim Državama istječe vrijeme za formuliranje nove strategije za oživljavanje pregovora sa Sjevernom Korejom, upozorio je viši sjevernokorejski diplomat u četvrtak, kako prenosi Hina.

Dijalog SAD-a i Sjeverne Koreje je u zastoju od neuspjeha drugog summita američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una u Hanoiju u veljači.

SAD je od Sjeverne Koreje tražio potpunu denuklearizaciju, a Kim ublažavanje sankcija.

Kim je rekao da je treći summit moguć samo ako će Washington biti fleksibilniji i utvrdi krajnji rok do kraja godine za dogovor.

Moon: SAD razgovara o trećem samitu

Washington je rekao da je spreman nastaviti razgovore bez preduvjeta, a južnokorejski predsjednik Moon Jae-in je u srijedu rekao da SAD iza scene razgovara o mogućem trećem summitu te da je predložio nastavak pregovora na radnoj razini.

No, u četvrtak je Kwon Jong-gun, zadužen za odnose sa SAD-om u sjevernokorejskom ministarstvu vanjskih poslova, ocijenio da Washington nastavlja govoriti o dijalogu, ali nastupa sve neprijateljskije.

“Dijalog se neće sam pokrenuti, iako Sjedinjene Države stalno poput papagaja govore o obnovi dijaloga a da ne razmatraju niti jedna realan prijedlog koji bi u potpunosti bio u interesu obiju strana”, rekao je Kwon, prenijela je službena sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

“Ako se Sjedinjene Države ne pokrenu prema postizanju nekog rezultata, neće biti dovoljno vremena”, rekao je.

U srijedu je sjevernokorejsko ministarstvo vanjskih poslova iskazalo nezadovoljstvo nedavnim američkim produljenjem sankcija te ocijenilo da je taj potez protivan prvom summitu Kim i Trumpa u Singapuru prošle godine na kojem su dvije strane obećale popraviti odnose.

Sastanak Trumpa i Moona

Trump se s južnokorejskim Moonom planira susresti u nedjelju u Južnoj Koreji kako bi razgovarali o novim koracima za rješavanje nuklearnog pitanja Sjeverne Koreje. 

Američki predsjednik razmatra da prigodom tog putovanja posjeti i demilitariziranu zonu koja razdvaja dvije Koreje i u kojoj su se prvi put susreli Moon i Kim, piše Reuters.

Južnokorejski premijer Lee Nak-yon je u četvrtak  rekao da se očekuje da Trump iz demilitarizirane zone pošalje “neku poruku” Sjevernoj Koreji.

Izvor: Agencije