Sjeverna Koreja upozorava na mogući ‘stvarni rat’

Sjeverna Koreja u ponedjeljak je izvršila probno ispaljivanje četiri balistička projektila (AP)

Sjeverna Koreja saopćila je da će nastaviti sa svojim nuklearnim programom dok i dalje traju velike vojne vježbe Sjedinjenih Američkih Država i Južne Koreje, za koje kaže da su model “preventivnog nuklearnog napada” protiv Pyongyanga.

Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države, koje su predvodile osude posljednjih sjevernokorejskih nuklearnih proba na Konferenciji o razoružanju, saopćile su da je svrha vojnih vježbi testirati odbrambenu spremnost u slučaju moguće agresije Sjeverne Koreje, prenosi Hina.

Sjevernokorejski diplomat Ju Yong-chui rekao je pred forumom Ujedinjenih naroda da su te godišnje vojne vježbe jedan od glavnih “uzroka eskalacije napetosti, koja bi se mogla pretvoriti u stvarni rat”.

“Sjeverna Koreja čvrsta je u svojoj odlučnosti da dalje osnaži svoje odbrambene kapacitete nuklearnom silom (…) kako bi se okončala opasnost nuklearnog rata koji bi izazvao SAD”, kazao je Ju.

Izaslanici iz više od 20 zemalja, uključujući glavnu sjevernokorejsku saveznicu Kinu, kao i Veliku Britaniju, Francusku, Rusiju i SAD, osudili su sjevernokorejsko probno ispaljivanje četiri balistička projektila u ponedjeljak.

‘Ozbiljna prijetnja’

Japanski ambasador pri UN-u Nobushige Takamizawa rekao je da je “u potpunosti neprihvatljivo” to što su projektili pali kod sjeverozapadne obale Japana.

Oni su bili “direktna i ozbiljna prijetnja sigurnosti Japana i ozbiljna opasnost za avijaciju i plovidbu”.

Američki ambasador za razoružanje Robert Wood osudio je te probe i nazvao Pyongyangov program za razvoj oružja “jasnom prijetnjom nacionalnoj sigurnosti svih zemalja u toj regiji”.

SAD je predan “odbrani svojih saveznica” i vojne vježbe sa Seoulom, koje se održavaju od srijede, “transparentne su i orijentirane na odbranu”, istaknuo je on.

“Sjevernoj Koreji trebalo bi biti sasvim jasno da je izopćenica (…), da krši više rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a i da zemlje zastupljene u ovoj sobi neće samo promatrati sa strane i dopustiti Pyongyangu da krši međunarodno pravo”, dodao je Wood.

Sjedinjene Američke Države počele su raspoređivati prve elemente svog naprednog protivbalističkog odbrambenog sistema, poznatog kao THAAD, u Južnoj Koreji, kao dio jačanja njenih sposobnosti odbrane protiv balističkih projektila Sjeverne Koreje, saopćilo je američko pacifičko zapovjedništvo.

Izvor: Agencije