Sjeverna Koreja ‘uništila’ poligon za nuklearne probe

Meta eksplozija bila su tri tunela u podzemnoj lokaciji i određen broj zgrada u okolnom području (Reuters)

Sjeverna Koreja uništila je, kako tvrdi, lokaciju za nuklearne probe Punggye-ri u nizu eksplozija, koje su izvedene u razmaku od nekoliko sati, u prisustvu stranih novinara.

Meta eksplozija, koje su izvedene na lokaciji za nuklearna testiranja, duboko u planinama na slabo naseljenom sjeveroistoku Sjeverne Koreje, bila su tri tunela u podzemnoj lokaciji i određen broj zgrada u okolnom području, prenosi Tanjug.

Sjeverna Koreja, međutim, nije pozvala međunarodne inspektore za nuklearno oružje na ceremoniju, ističe AP.

Među grupom novinara koji su posmatrali uništenje bila je i televizijska ekipa AP-a.

Kako navodi američka agencija, prva eksplozija koju su novinari vidjeli dogodila se u 11 sati po lokalnom vremenu, a sjevernokorejski zvaničnici rekli su da je njome uništen sjeverni tunel, koji je korišten za pet nuklearnih probi između 2009. i 2017. godine.

Uništenje poligona

AP navodi, pozivajući se na zvaničnike, da su zapadni i južni tuneli uništeni u druge dvije eksplozije oko 14:20 i 16 sati.

Današnje uništenje lokacije za nuklearne probe uključivalo je i uništenje posmatračkih mjesta i kasarni, koje su koristili stražari i drugi radnici u objektu.

Agencija napominje da je još jedan tunel s istočne strane objekta zatvoren nakon nuklearne probe 2006. godine.

Novinari kojima je dozvoljeno svjedočiti uništenju stigli su ujutro na lokaciju i tu ostali gotovo devet sati.

Sjeverna Koreja provela je svih šest nuklearnih probi na poligonu Punggye-ri, koji se sastoji od tunela iskopanih ispod planine Mantapsan.

Zatvaranje poligona ranije je najavio čelnik Sjeverne Koreje Kim Jong-un, uoči planiranog samita s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Izvor: Agencije