Sjeverna Koreja uklonila deset pograničnih punktova

Granica između Sjeverne i Južne Koreje je mjesto čestih sukoba i krvoprolića, napominje američka agencija (Arhiva)

Južna Koreja je saopćila da je Sjeverna Koreja uklonila neke od svojih pograničnih punktova, u okviru sporazuma postignutih u cilju ublažavanja tenzija na granici između dva rivalska susjeda.

Južnokorejsko Ministarstvo odbrane je saopćilo da je vojska u utorak potvrdila uklanjanje deset sjevernokorejskih punktova, kao i da je Pjongjang prethodno obavijestio Seul o planovima za taj potez, prenosi AP.

Dvije Koreje su se u septembru saglasile da uklone sve pogranične punktove duž granice duge 248 kilometara i široke četiri kilometra.

Mjesto čestih sukoba i krvoprolića

U međuvremenu su i jedna i druga strana povukle oružje i trupe iz 11 pograničnih punktova i odlučile u potpunosti ukloniti tih deset punktova.

Granica između Sjeverne i Južne Koreje je mjesto čestih sukoba i krvoprolića, napominje američka agencija.

Nakon samita američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una u Singapuru sredinom juna, Sjeverna Koreja je službeno obustavila program testiranja nuklearnih bomba i projektila.

No, SAD i Južna Koreja još nisu dobili konkretnu objavu Sjeverne Koreje o razmjerima njezinih programa oružja ili obećanje da će prestati koristiti postojeći arsenal.

Izvor: Agencije