Sjeverna Koreja u završnici priprema za nuklearnu probu

Prošle sedmice i američka vojska došla je do sličnog zaključka nakon praćenja aktivnosti u nuklearnim postrojenjima (AP)

Najnoviji satelitski snimci ukazuju da je moguće da se Sjeverna Koreja nalazi u završnoj fazi priprema za novu nuklearnu probu, tvrde američki stručnjaci.

Na snimcima napravljenim 25. marta vide se četiri vozila ili prikolica s opremom na ulazu u objekat za testiranje nuklearnog oružja Pungyye-ri, dok su komunikacioni kablovi razmješteni po zemlji.

“Oprema bi vjerovatno bila iskorištena za iniciranje probe, prikupljanje podataka od eksplozije i njihovu analizu”, kaže se u projektu “38 Sjever” Američko-korejskog instituta na Univerzitetu “Johns Hopkins”, prenosi AFP.

Istražitelji su primijetili da se voda ispumpava i odvodi nizbrdo kako bi tunel bio suh za smještaj opreme za praćenje ili komunikaciju.

Dvije nuklearne probe

“Kombinacija ovih faktora snažno ukazuje da su u toku pripreme za probu, uključujući instaliranje instrumenata”, kažu istražitelji.

Prošle sedmice i američka vojska došla je do sličnog zaključka nakon praćenja aktivnosti u nuklearnim postrojenjima Sjeverne Koreje.

Pjongjang je prošle godine izveo dvije nuklearne probe i lansirao više raketa u okviru nastojanja da razvije rakete dugog dometa s nuklearnim bojevim glavama.

Izvor: Agencije