Sjeverna Koreja u UN-u: Nuklearni rat može izbiti u svakom trenutku

Cjelokupna kopnena teritorija SAD-a u našem je dometu, poručila je Sjeverna Koreja (EPA)

Sjeverna Koreja poručila je Ujedinjenim narodima da nikada neće pregovarati o rashodovanju svog nuklearnog arsenala ako Sjedinjene Američke Države ne promijene svoju “neprijateljsku” politiku, upozorivši da “nuklearni rat može izbiti u svakom trenutku”.

Zamjenik ambasadora Sjeverne Koreje pri UN-u Kim In-ryong rekao je Odboru za razoružanje pri Generalnoj skupštini UN-a da je situacija na Korejskom poluotoku “dostigla veoma kritičnu tačku i da nuklearni rat može izbiti u svakom trenutku”, prenosi AFP.

“Ako se neprijateljska politika i nuklearna prijetnja SAD-a u potpunosti ne iskorijene, nikad nećemo staviti naše nuklearno oružje i balističke rakete na pregovarački sto ni pod kakvim okolnostima”, istakao je on.

Sjevernokorejski diplomata je naveo da je, nakon niza raketnih lansiranja i šestog nuklearnog testa, njegova zemlja “prošla kroz posljednju kapiju” na putu ka statusu punopravne nuklearne sile, s mogućnostima da izvede nuklearni napad, prenosi Tanjug.

SAD u dometu

“Cjelokupna kopnena teritorija SAD-a u našem je dometu i ako se Sjedinjene Američke Države usude napasti makar i centimetar naše svete teritorije, neće izmaći našoj oštroj kazni u bilo kojem dijelu svijeta”, rekao je Kim.

Napomenuo je da Sjeverna Koreja neće uzeti na nišan nijednu zemlju koja se ne pridruži vojnoj kampanji na čelu sa SAD-om.

“Sve dok ne učestvuje u američkim vojnim akcijama protiv Sjeverne Koreje, nemamo namjeru upotrijebiti nuklearno oružje niti prijetiti takvim oružjem nijednoj drugoj zemlji”, naglasio je on.

SAD i Južna Koreja počele su u ponedjeljak desetodnevne zajedničke pomorske vježbe, u novom pokazivanju snage protiv Pjongjanga, a u njima učestvuju i jedan američki nosač aviona i dva američka razarača, napominje francuska agencija.

Izvor: Agencije