Sjeverna Koreja u UN-u: Imamo efikasnu zastrašujuću silu

Kim Song kaže da je situacija s pandemijom korona virusa 'pod sigurnom i stabilnom kontrolom' (EPA)

Sjeverna Koreja ima “pouzdanu i efikasnu ratnu zastrašujuću silu za samoodbranu” i sada se fokusira na razvijanje svoje ekonomije pogođene sankcijama, izjavio je sjevernokorejski amabasador pri Ujedinjenim narodima Kim Song.

U obraćanju Generalnoj skupštini UN-a je rekao da se Sjevernoj Koreji još uvijek prijeti oružjem, kao što su borbeni avioni koji se koriste na Korejskom poluotoku, i “svakakva sredstva za nuklearni napad su direktno usmjerena” na ovu zemlju.

“Iskreni mir može biti očuvan samo kada neko posjeduje apsolutnu snagu da spriječi rat. Kako smo postigli pouzdanu i efikasnu ratnu zastrašujuću silu za samoodbranu, tako što smo stezali pojas, mir i sigurnost Korejskog poluotoka i regije sada su čvrsto odbranjeni”, dodao je. 

‘Ne možemo prodati čast’

Već pod velikim međunarodnim sankcijama ,zbog svog nuklearnog i balističkog raketnog programa, Pjongjang se, također, suočava sa značajnom ekonomskom štetom zbog zatvorenih granica i drugih mjera za sprečavanje korona virusa.

Također se bori s posljedicama nedavnih poplava.

Kim Song je rekao da je situacija s pandemijom “pod sigurnom i stabilnom kontrolom”, nakon mjera koje je poduzela vlada.

Sjeverna Koreja kaže da nema potvrđenih slučajeva zaraženih korona virusom.

“Činjenica je da zaista trebamo vanjski faktor za izgradnju ekonomije. Ali, ne možemo prodati našu čast u nadi za brilijantnu transformaciju – čast koju smo odbranili vrijedna je kao naš život. Naša pozicija je tu čvrsta”, kazao je Kim Song. 

Izvor: Agencije