Oglasi

Sjeverna Koreja testirala raketni motor velike snage

Istpit novog motora izveden je u prisustvu lidera ove azijske države Kima Jong-una.
Kim: Svijet će uskoro shvatiti važnost historijske pobjede koju smo danas ostvariliReuters

Sjeverna Koreja je ispitala novi raketni motor velike snage, u prisustvu lidera ove azijske države Kima Jong-una, objavila je u nedjelju službena sjevernokorejska agencija KCNA.

"Svijet će uskoro shvatiti važnost historijske pobjede koju smo danas ostvarili", poručio je tom prilikom čelnik sjevernokorejskog režima, što znači kako bi Pjongjang uskoro mogao raspolagati novom raketom, koja će mu omogućiti postavljanje satelita u orbitu.

"Razvoj i proizvodnja motora nove generacije velike pogonske snage pridonijet će učvršćenju naučnih i tehnoloških baza, koje će nam omogućiti da dostignemo svjetski nivo na polju lansirnih rampi za satelite i za intervenciju u svemiru", dodaje agencija.

No, ti se raketni motori mogu lako preurediti za pokretanje projektila.

Posjeta Tillersona regiji

Mnogi posmatrači misle kako je sjevernokorejski program satelitskih lansera tek "smokvin list", koji sakriva stvarnost, odnosno pokuse na vojnom polju.

Ovaj novi pokus se događa u vrijeme kada je novi američki državni sekretar Rex Tillerson u subotu doputovao u Peking, nakon posjeta Japanu i Južnoj Koreji.

U okviru te azijske turneje, glavni američki diplomata je istakao kako Sjedinjene Američke Države više neće provoditi politiku "strateškog strpljenja", koju je Washington do sada primjenjivao prema režimu u Pjongjangu, budući da takva politika nije dala rezultata.

U vezi s tim je istakao kako je američka vojna operacija "mogućnost koja se proučava".

Tillerson ovim izjavama reagira na dva sjevernokorejska nuklearna pokusa u 2016. godini i na nedavno ispaljivanje raketa, za koje je režim rekao kako su pokusi prije eventualnih udara na američke baze u Japanu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.