Sjeverna Koreja testirala nove rakete: Možda ih Amerika neće moći oboriti

Pjongjang je stavio do znanja da će biti primoran „tražiti novi put“ ako Washington i Južna Koreja nastave „oštriti mač“ protiv sjevernokorejskog režima (Reuters)

Pjongjang razvija sofisticirane raketne sisteme koje Seul i Washington možda neće moći oboriti, a ovog mjeseca je izveo i raketne testove, piše The National Interest.

Ovaj američki list ističe da je Sjeverna Koreja 10. avgusta provela svoj šesti raketni test u vrijeme kada su Sjedinjene Američke Države i Južna Koreja započele svoje dugo planirane zajedničke vojne vježbe. Kao odgovor na te vježbe, Pjongjang je stavio do znanja da će biti primoran „tražiti novi put“ ako Washington i Južna Koreja nastave „oštriti mač“ protiv sjevernokorejskog režima.

No istina je da Pjongjang, piše list, već „asfaltira“ svoj novi put. Uprkos pooštrenju nametnutih sankcija još od 2017. s ciljem suprotstavljanja sjevernokorejskom programu oružja za masovno uništenje, ova zemlja i dalje iznenađuje svijet još sofisticiranijim oružjem. Dok je američki predsjednik Donald Trump potcjenjivao nedavna raketna testiranja rekavši da nisu nuklearna, sposobnost ovog naoružanja trebala bi zastrašiti analitičare i kreatore politika.

Sjeverna Koreja je 4. maja ove godine testirala dvije vrste raketnih sistema, od 240 mm i 300 mm.

Rakete kalibra 240 mm, koje su dio arsenala Sjeverne Koreje od 1985. godine, imaju domet od oko 25 do 31 milje (jedna milja iznosi oko 1.6 kilometara) i mogu nositi male bojeve glave težine do 100 funti (manje od pedeset kilograma). Prema analizi na temelju fotografija koje je objavila Korejska centralna novinska agencija (KCNA) oružje se najvjerovatnije pokreće na bezdimno čvrsto gorivo. Može se koristiti za izvođenje napada na velike ciljeve poput vojnih baza na prvim linijama i urbana područja.

Što se tiče sistema 300 mm, koji se još naziva i KN-09, riječ je o vođenim topničkim projektilima koji su prvi put testirani 2013. godine. Imaju domet od 118 do 124 milje i sposobnost da nose konvencionalne bojeve glave.

Raketa se sastoji od takozvanog preciznog raketnog sistema ”SY-300” i ”peraja” za usmjeravanje rakete koje su vidljive u blizini bojeve glave. Radi se o vođenim raketama sa sistemom GPS/INS što povećava njihovu preciznost prilikom izvođenja napada.

KN-23

Sjeverna Koreja je 4. maja također testirala novi tip taktičkog vođenog oružja ili KN-23. Ova raketa nalikuje ruskoj raketi Iskander, čije su izvozne verzije sposobne dostići čak 174 milje ako nose bojeve glave od 882 do 1102 funte (domaća verzija varira od 248 do 311 milja).

Ova raketa je kasnije testirana 9. maja, zatim 25. jula a posljednje testiranje je provedeno 6. avgusta.

The National Interest kaže kako je zanimljivo to što su testovi pokazali promjenu u putanji koju ova raketa prelazi. Tokom testiranja koje je izvedeno 4. maja, raketa je u prvom testu preletjela 150 milja, da bi zatim tokom testiranja 9. maja prešla 260 milja, 428 milja u julu i 280 milja u avgustu.

Zabrinjavajuće je to da trenutna tehnologija protivraketne odbrane nije dovoljno sofisticirana da presretne ove sjevernokorejske rakete koje mogu manevrirati i izbjeći presretanja, piše list.

Osim tih raketa, Pjongjang je 31. jula otkrio svoje moderne sisteme vođenih raketa. The National Interest kaže, pozivajući se na službenu sjevernokorejsku novinsku agenciju, da su taktički podaci i tehničke karakteristike nove rakete dosegle brojčane vrijednosti svog dizajna i potvrdile borbenu učinkovitost cjelokupnog sistema.

Novi raketni sistem – iako su njegove osnovne karakteristike još uvijek nepoznate – mogao bi poboljšati raketne sposobnosti Sjeverne Koreje, koje sada iznose 118 milja, za dodatnih 37 milja, čime bi mogle dosegnuti ciljeve u Južnoj Koreji i Americi.

„Songun“

Pjongjang je 10. avgusta otkrio još jednu novu raketu koju je testirao u blizini grada Hamhung na istoku zemlje. Na temelju južnokorejskih izvještaja, riječ je jednofaznoj, kvazi-balističkoj raketi kratkog dometa na čvrsti pogon koja je slična američkim projektilima MGM-140, a razlikuje se od raketnog sistema KN-23.

Sjeverna Koreja je unaprijedila i svoje druge vojne kapacitete, poput podmornica, a tvrdi se da je jedna od njih dizajnirana i izgrađena da nosi tri balistička raketna sistema. Pored toga, u porastu su i cyber napadi Sjeverne Koreja a u posljednje vrijeme je generirano oko dvije milijarde dolara za finansiranje programa naoružanja, piše list.

The National Interest zaključuje da Sjeverna Koreja, na čelu s Kim Jong-unom, gubi strpljenje zbog sporog napretka u pregovorima s Washingtonom, zajedničkih vježbi (Washington i Seul), kao i toga da Južna Koreja razmješta novo oružje, poput borbenih aviona F-35.

Izvor: Agencije