Sjeverna Koreja sprema lansiranje rakete

Japan naredio vojnim snagama da presretnu sjevernokorejsku raketu ukoliko bude prijetnja zemlji (AFP)

Sjeverna Koreja počela je s pripremama za lansiranje rakete dugog dometa uprkos međunarodnoj osudi, pokazuju satelitske slike objavljene na američkoj internetskoj stranici specijaliziranoj za tu zemlju, prenosi AP.

Satelitske slike snimljene u četvrtak pokazuju pripreme za lansiranje, navodi internetska stranica 38north.org koja je objavila snimke privatne američke kompanije DigitalGlobe.

Na snimku se vide kamioni i cisterne sa gorivom, kao i radovi koji su toku odmah pored mobilne lansirne platforme.

Nuklearno naoružana Sjeverna Koreja ističe da će nastaviti s onim što naziva lansiranjem naučnog satelita iz mjesta Tongchang-Ri koje se nalazi na krajnjem sjeverozapadu zemlje.

Odluka Japana

Japan je u petak naredio svojim vojnim snagama da presretnu sjevernokorejsku raketu koju Pjongjang planira lansirati sljedeći mjesec, ukoliko bude predstavljala direktnu prijetnju Japanu.

Međutim, na vladinoj konferenciji za novinare rečeno je da je takav scenarij malo vjerovatan.

“Ne očekujemo da će pasti na naš teritorij. Želimo da javnost nastavi normalno sa svojim svakodnevnim životom”, rekao je Osamu Fujimura, šef kabineta japanskog premijera.

Sjedinjene Američke Države i druge zemlje tvrde da je ta vježba prikriveni test lansiranja dalekometnog projektila, koji je u suprotnosti s rezolucijama UN-a i sa sporazumom između SAD-a i Sjeverne Koreje postignutim prošlog mjeseca.

Izvor: Agencije