Sjeverna Koreja: Sljedeća meta je Guam

Vijeće sigurnosti UN-a je osudilo sjevernokorejsko ispaljivanje balističke rakete (EPA)

Lansiranje rakete iznad Japana je samo uvod u još više vojnih operacija usmjerenih ka američkoj teritoriji Guam, objavila je sjevernokorejska državna agencija.

Lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un, koji je prisustvovao lansiranju rakete u utorak, bio je veoma zadovoljan tom probom, kako su rekli sjevernokorejski zvaničnici, prenosi Tanjug.

“Lansiranje je bio prvi korak vojne operacije u Pacifiku i značajan uvod za Guam”, navela je agencija KCNA.

Kancelarija guvernera Guama saopćila je da se otočki nivo sigurnosti neće promijeniti.

“Znali smo da će sa zajedničkom vježbom Sjedinjenih Američkih Država, Južne Koreje i njenih saveznica doći i retorika i aktivnosti Sjeverne Koreje”, navodi se u saopćenju.

Guam, mali otok u zapadnom Pacifiku, jeste američka teritorija najbliža Sjevernoj Koreji i na njoj se nalaze dvije važne baze američke vojske.

Raketa preko Japana

Sjeverna Koreja je ranije potvrdila da je u utorak ispalila raketu koja je preletjela Japan i da je pogodila ciljane vode u Tihom okeanu.

Raketa Hwasong-12 srednjeg dometa, čije lansiranje je nadgledao sjevernokorejski lider Kim Jong-un, “presjekla je nebo iznad otoka Hokaido i rta Erimo duž unaprijed određene putanje leta i tačno je pogodila ciljane vode u sjevernom Tihom okeanu”, izvijestila je sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

“Vježba nije utjecala na sigurnost susjednih zemalja”, prenosi KCNA, dodajući da je sjevernokorejski predsjednik izrazio “veliko zadovoljstvo” zbog lansiranja rakete.

“Bit će još lansiranja balističkih raketa u kojima će Tihi okean biti meta i u budućnosti”, prenijela je KCNA, citirajući Kima.

Raketa je, prema navodima južnokorejske vojske, ispaljena iz regije u blizini Pjongjanga oko 6:00 sati po lokalnom vremenu, letjela je gotovo 2.700 kilometara i dostigla visinu od 550 kilometara, prenosi Tanjug.

Pjongjang je ispalio raketu u utorak rano ujutro po lokalnom vremenu, prenio je Reuters, podsjećajući da je 2009. godine posljednji put projektil koji je ispalila Sjeverna Koreja preletio Japan.

U svijetu je zavladala zabrinutost uslijed najnovije eskalacije krize na Korejskom poluotoku, nakon što je Pjongjang lansirao raketu koja je preletila Japan i pala u Tihi okean.

Osuda Ujedinjenih naroda

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u utorak je “oštro” osudilo sjevernokorejsko ispaljivanje balističke rakete, u izjavi koju je njegovih 15 članica jednoglasno odobrilo nakon trosatnog zasjedanja, prenosi Hina.

Vijeće sigurnosti “poziva sve zemlje članice da dosljedno i u cijelosti” provode UN-ove rezolucije, pa tako i one o uvođenju ekonomskih sankcija Sjevernoj Koreji, dodaje se u izjavi koju je pročitao njegov predsjedatelj, egipatski ambasador.

Prihvatanje izjave u Vijeću sigurnosti svjedoči o “jasnoj želji članova da jedinstveno reagiraju već danas [utorak]”, dan nakon sjevernokorejskog raketnog pokusa, istaknuo je diplomat koji je htio ostati anoniman.

‘Sramni čin’

U izjavi koju je SAD napisao i predložio partnerima u Vijeću sigurnosti govori se o “sramotnom činu i prijetnjama drugoj zemlji članici UN-a” i zahtijeva se “njihov trenutačni prekid”.

Sjeverna Koreja takvim postupcima “svjesno potkopava mir i stabilnost u regiji”, ističe se u tekstu.

Vijeće sigurnosti opetuje opredijeljenost za mirno diplomatsko i političko rješenje krize sa Sjevernom Korejom.

No, svaki dijalog je prekinut prije par godina i za sada nema nade u njegovu obnovu.

Zadnje sankcije donesene početkom augusta trebaju uzeti Sjevernoj Koreji milijardu dolara godišnjih prihoda, a uvedene su kao odgovor na ispaljivanje dviju interkontinentalnih raketa u julu, za koje je sjevernokorejski vođa rekao da su “dar pokvarenim Amerikancima”.

Izvor: Agencije