Sjeverna Koreja razvila bojevu glavu, tehnologija problem

Sjeverna Koreja izvela je nedavno peti atomski test, hvaleći se visokom nuklearnom tehnologijom (Arhiva)

Sjeverna Koreja je sposobna da sklopi minijaturnu bojevu glavu za raketu, ali se i dalje “bori” sa iznalaženjem tehnologije neophodne za napade na većim daljinama, saopćili su američki vojni zvaničnici.

Kako prenose agencije, iako su zvaničnici saopćili da Sjeverna Koreja može da proizvodi nuklearne bojeve glave, oni smatraju da nije razvila način da se bojeva glava vrati iz zraka ka meti.

“Nisu sigurni da raketa ima sposobnost navođenja ka strateškom cilju. Zato nastavljaju sa testiranjem svojih sistema”, saopćili su zvaničnici.

Pooštrene sankcije

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda nedavno je pooštrilo sankcije Sjevernoj Koreji nakon što je u septembru izvršila petu i dosad najobimniju nuklearnu probu, a novim kaznenim mjerama Pjongjangu je prvi put ograničen izvoz uglja.

Rezolucija o novim sankcijama usvojena je s 15 glasova za i nijednim protiv, na čelu sa SAD-om, nakon tromjesečnih teških pregovora s Kinom, jednom od članica Vijeća sigurnosti koja ima pravo veta.

Sjeverna Koreja izvela je peti atomski test, hvaleći se visokom nuklearnom tehnologijom, uprkos oštrim međunarodnim sankcijama, koje su već bile na snazi protiv nje, i dugotrajnom diplomatskom pritisku kojem je izložena kako bi smanjila svoje nuklearne ambicije.

Izvor: Agencije