Sjeverna Koreja potvrdila da je ispalila projektil sa podmornice

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un poslao je 'tople čestitke' stručnjacima koji su obavili testno lansiranje (EPA)

Sjeverna Koreja objavila je u četvrtak da je uspješno sa podmornice lansirala novi balistički projektil SLBM, kako bi ojačala svoju odbranu i odvratila prijetnje iz inozemstva, uoči najavljenih nuklearnih pregovora s SAD-om, piše Reuters.

Lansiranje projektila koje se dogodilo u srijedu do sada je najprovokativniji čin Pjongjanga od kada su 2018. godine nastavljeni nuklearni pregovori s SAD-om i podsjetnik da Sjeverna Koreja agresivno razvija svoje oružje, uključujući i interkontinentalne balističke projektile, navode analitičari, javlja Reuters.

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un poslao je “tople čestitke” stručnjacima koji su obavili testno lansiranje, objavila je službena agencija KCNA, sugerirajui da sam Kim nije prisustvovao eksperimentu, kao što je bio slučaj s ranijim testiranjima oružja, prenosi Hina.

Novi tip SLBM-a, nazvan Pukguksong-3, “ispaljen je u vertikalnom modu” u vodama nedaleko od istočnog grada Wonsana, objavila je KCNA, potvrđujući tako ranije izvještaje Južne Koreje da je projektil dosegao udaljenost od 450 kilometara i visinu od 910 kilometara.

Osude iz SAD-a, Japana i Južne Koreje

Ispaljivanje je vjerovatno podsjetnik Sjeverne Koreje, koja odbija rezolucije Ujedinjenih naroda o zabrani upotrebe tehnologije balističkih projektila kao kršenje prava na samoodbranu, na sposobnost njihovog oružja uoči pregovora s Washingtonom, kažu analitičari.

Pregovori u svrhu obustave sjevernokorejskog nuklearnog i balističkog programa u zastoju su od drugog samita između američkog predsjednika Donalda Trumpa i Kima u Vijetnamu u februaru, koji se završio bez postizanja dogovora.

SAD, Južna Koreja i Japan osudili su najnovije testiranje raketa Sjeverne Koreje.

Američki State Department pozvao je Pjongjang da se “uzdrži od provokacija” i da ostane privržen pregovorima o denuklearizaciji.

Kako prenosi Reuters, Južna Koreja izrazila je duboku zabrinutost, a japanski premijer Shinzo Abe ocijenio je da posljednje testiranje raketa predstavlja kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a.

Izvor: Agencije