Sjeverna Koreja otkazala zajedničku priredbu s Jugom

Prema podacima UN-a oko 10 miliona ljudi treba hranu i drugu pomoć (EPA)

Sjeverna Koreja otkazala je kulturnu priredbu koju je 4. februara na svojoj teritoriji trebala održati s Južnom Korejom, optuživši južnokorejske medije da potiču “uvredljiv” odnos prema Sjeveru, saopćilo je u ponedjeljak južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje.

Zvanični Seul je sjevernokorejsku odluku o otkazivanju zajedničkog nastupa ocijenio “vrijednom žaljenja” te istakao kako bi Pjongjang morao poštovati dogovor koji su dvije države postigle.

Priredba je trebala biti održana naredne nedjelje u Mont Kumgangu, turističkom središtu u Sjevernoj Koreji, kao dio inicijative za približavanje Seula i Pjongjanga povodom Zimskih olimpijskih igara u Pyeongchangu, koje počinju 9. februara.

Južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje, koje je zaduženo za veze sa sjevernokorejskim režimom, navodi kako je “Sjever u svom dopisu rekao da naša glasila potiču javnost na uvredljiv odnos prema iskrenim naporima Sjevera u vezi s Olimpijskim igrama u Pyeongchangu, idući dotle da osporavaju proslavu koju organizira Sjever i ne ostavljaju mu drugu mogućnost doli da otkaže priredbu o kojoj je postignut zajednički dogovor”.

Probe za vojnu smotru

Pjongjang je rekao kako 70. godišnjicu ustroja svojih oružanih snaga želi obilježiti 8. februara, dan uoči svečanosti otvorenja ZOI-ja u Južnoj Koreji.

Satelitske snimke pokazuju vojnike i oklopna vozila kako učestvuju na probama prije moguće vojne smotre koja se čini kao demonstracija sile.

Sjeverna Koreja, koja je bojkotirala Ljetne olimpijske igre u Seulu 1988. godine, napokon je u januaru odlučila poslati sportiste na ZOI, nakon višekratnih poziva Juga na održavanje “miroljubivih igara”.

No, u Južnoj Koreji se čuju kritike da je Seul suviše popuštao Sjeveru ne bi li ga pridobio za dolazak na Zimske olimpijske igre.

Izvor: Agencije